komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Hová mehetünk és milyen feltételekkel a lezárás alatt

MEGOSZTÁS:

 

Miután Szlovákiában az elmúlt napokban rekordszámú COVID-19 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, és olyannyira megemelkedett a kórházi ellátásra szoruló betegek száma, hogy az egészségügyi ellátórendszer az összeomlás szélére került, a kormány a szakértők javaslatára megszavazta az ország két hétig tartó teljes lezárását, ami november 25-én éjfélkor lépett életbe. A kormány a veszélyhelyzetet 90 napra fogadta el. Az iskolák és az óvodák nyitva tartanak majd.

A két hétre meghirdetett lezárás és kijárási tilalom (1:00 és 5:00 óra közti időintervallumra nem vonatkozik) idejére mindazoknak, akik megtehetik, ajánlják az otthoni munkavégzést (home office).

Hétfőtől a munkahelyek kizárólag OTP rendszerben (oltottak, betegségen átesettek, teszteltek) működhetnek csak. Az oltatlan alkalmazottakat december végéig hétnaponta antigénteszttel kell letesztelni. A tesztelést a munkáltató köteles megszervezni, de az ezzel járó költségeket a munkáltatóknak januárban átfizeti az állam. A kormány egyúttal utasította Igor Matovič pénzügyminisztert, hogy biztosítsa be az ehhez szükséges anyagi forrásokat.

Komoly vitát váltott ki az iskolák bezárásának a kérdése, amit leginkább Igor Matovič támogatott, de az oktatásügyi miniszter Branislav Gröhling (és pártja, a SaS) arra hivatkozva, hogy a gyerekek tudása már igy is megsínylette a múlt évi távoktatást, és országos viszonylatban az iskolás korosztály körében a legalacsonyabb (1,6 %) a pozitív esetek száma, ezt nem volt hajlandó elfogadni. Végül sikerült elérniük, hogy az iskolák nyitva maradhassanak. A Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) azonban ezzel párhuzamosan rendeletet adott ki, mely szerint az iskolákban kötelező lesz a szájmaszk viselése.

A közegészségügyi hivatal rendelete értelmében csütörtöktől tilos tömegrendezvényeket tartani. Kivételt képeznek a munkavégzéssel összefüggő rendezvények, de ezeken legfeljebb tíz – kizárólag oltott és gyógyult – személy vehet majd részt.

Elméletileg teljes a lezárás, de gyakorlatban vannak kivételek:

• létfontosságú cikkek vásárlása a legközelebbi üzletben (élelmiszer, drogéria, gyógyszertár, cipő, takarmány, újságok és folyóiratok, üzemanyag, optika);
• szükséges szolgáltatások (postahivatalok, bankok, biztosítók);
• éttermek- és e-shopok csomagkiadó pontjai;
• igénybe lehet venni az oltó és tesztelő-pontokat;
• iskolába, óvodába, bölcsődébe kísérni a gyermeket;
• járáson belül ki lehet menni a természetbe;
• külföldre utazás és hazautazás;
• orvoslátogatás;
• ügyvéd, közjegyző, biztosítási szakember, szakfordító szolgáltatásainak igénybevétele,
• gondoskodás a közeli személyről;
• séta a szabadban kutyával és macskával a lakóhely 500 méteres körzetében,
• távközlési szolgáltatások igénybevétele;
• gyűjtőudvarok és fedetlen piacok látogatása;
• műszaki-vizsga intézése, forgalmi engedély meghosszabbíttatása, autóalkatrész bolt felkeresése.

Korlátozták az esküvőkön és a keresztelőkön résztvevők számát is, max. hat személy vehet részt. A szentmiséket online közvetíthetik, személyesen csak gyónásra vagy úrvacsorára mehetnek a hívek a templomba. A temetésekre nem vonatkozik a létszámkorlátozás.

Az utóbbi napokban rekordszámu, 10 000 feletti pozitív esetet mutattak ki (a pozitivitás 34 % volt). Ezek a legmagasabb számok a járvány kezdete óta. A kórházakban 3200 Covid-beteget ápolnak, ezzel elérték az egészségügyi ellátórendszer kritikus küszöbét. Jelenleg 269-en szorulnak lélegeztetőgépre. Az országos adatok szerint a kórházi betegek több mint 83 % – a nincs beoltva. Mostanra több mint 14 ezer áldozatot követelt az országban a koronavírus.

„Most mindennél fontosabb, hogy összefogjunk, mert a helyzet nagyon súlyos. – mondta a lezárás bejelentése után a Eduard Heger miniszterelnök. – Össze kell tartania oltottnak és oltatlannak, a koalíciónak és az ellenzéknek, az egész társadalmunknak. “

Csütörtökön a komáromi városházán tartott sajtótájékoztatót az aktuális pandémiás helyzet kapcsán Keszegh Béla polgármester, Filkó Gabriella, a kórház igazgató-helyettese és Viola Miklós, Nyitra megye önkormányzatának egészségügyi bizottságának elnöke.

Filkó Gabriella elmondta: “A mai naphoz 17 covid fertőzöttet kezelnek a kórházban, 6 covid gyanús van és 6 páciens van az intenzív osztályon, melyből négyen vannak lélegeztetőgépen, ketten pedig oxigénterápiát vesznek igénybe. A harmadik fázisban 45 reprofilizált férőhelyük van, 6 intenzíves ágy. Az intenzíves ágyak ugyan megteltek, de a 45 ágy valamennyién tudják biztosítani az oxigénes kezelést, mivel azokat a kórház legmodernebb részlegén hozták létre. A kórházban az oltások munkanapokon reggel 7 órától délután kettőig tartanak, igény szerint.  Most a napi átlag 200-500 oltás. Legerősebbek a hétfő és a péntek, illetve a keddi nap amikor az egydózisú Jansen vakcínával oltanak. A kórházban az intenzív osztályon kezelt covid páciensek  100%-a oltatlan volt. Az oltottak is kerülnek ugyan kórházba, azonban ők nem jutnak az intenzív osztályra és hamarabb is felépülnek.”

(komaromonline.sk, TASR, kvh)

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás