komaromonline.sk
HÍREK
Hova dobjuk a karácsonyfánkat?
  •   

Vízkereszt, vagy Háromkirályok napja, január hatodika, számos karácsonyfa utolsó napja is. Véget ér a karácsonyi ünnepkör, a használt fenyőfákat kidobják. Hová kell vinni, és onnan ki szállítja el? Miért esküszik az óvodai gondnok a műfára? Van-e karácsonyfa a cirkuszi kocsiban? Mi nyugtatná meg egy diáklány lelkét? Miért nem díszített karácsonyfát a fiatal magyartanár? Milyen ötlete van a kidobott fenyőfák hasznosítására egy lakszakállasi vállalkozónak? Helyzetkép január első hetéből.

A lakótelepeken a konténerek melletti szabad területekre viszik ki a lakosok az „öreg fákat” – mondja Sólymos János, a Városüzemeltetési Főosztály osztályvezetője – A városnak van egy traktora közmunkásokkal, akik azután napi rendszerességgel járják a várost, és összeszedik a fenyőfákat, amiket azután a harcsási komposzttelepre szállítanak. Körülbelül január nyolcadikától indul a teljes üzem. Járom a várost. Csupán egy-két helyen láttam kidobott fenyőfát. Még nem indult el ez a folyamat, de Háromkirályok után kezdik kidobni a karácsonyfákat – jegyzi meg.

Portálunk is a kidobott fenyőfák nyomába indultunk. Azt tapasztaltuk, kevés „használt” fenyőfa áll a konténerek mellett, jóval kevesebb, mint néhány éve. Akkor mintha „sportot űztek” volna a polgárok a fenyőfák mielőbbi kidobásából. Mit gondol erről az osztályvezető? Tényleg volt úgy, hogy már karácsony másnapján fákkal volt tele a konténerek környéke, de most más a helyzet. Tegnap a tévében azt a trendet jelezték, hogy az utóbbi időben egyre többen vásárolnak élő fenyőfát. Komáromban most azt tapasztaltam, lehet, hogy több fát vásároltak, de nagyobb becsben is tartják, és nem dobják ki olyan gyorsan, mint máskor – véli Sólymos János.

Megtudjuk, nincs határidőhöz kötve, meddig gyűjti majd a város a fenyőfákat. A traktor egész évben arra van beállítva, hogy a közterületekről elszállítsa a lakosok brigádmunkái után származó zöldhulladék jellegű dolgokat, amiket tilos az izsai szemétdombra vinni. Azt a részt szállítják el, amit komposztálni kell. – Amíg a kidobott fenyőfák el nem fogynak, addig megy a traktor. A jármű nemcsak a szezonban, hanem egész évben is jár – sorolja az osztályvezető.

Mi van azokkal, akik egyszerűen ledobják a panelház mellé az erkélyről a karácsonyfát? – jut eszünkbe. Az osztályvezető szerint ez is előfordul. – Az utóbbi évtizedekben, tán húsz éve is már, folyamatosan takarítanunk kell a közterületeket is, hetente többször a közmunkásainkkal. Ők viszik látható helyre a kidobott karácsonyfákat, ahol a traktorunknak elérhetővé válnak – tudatja.

Sólymoséknál élő karácsonyfa áll a szobában. – Még nagyon szép, és jól tartja magát. Legalább egy hétig, vagy még tovább is meghagyjuk még – avat be végül az osztályvezető.

.

A férjem az élő fenyőre esküszik karácsonykor, én a műfára – közli Kliment Andrea óvodai gondok. – Imádom a természetet, az igazi fenyő, erdő illatát, ettől tényleg más lesz az ember hangulata, de két-három hét boldogságért nem szeretném elvenni attól a fától az életét. Ezért általában műfenyőt öltöztetünk díszbe karácsonykor – teszi hozzá, majd elmondja a véleményét a kidobott fákról is. – Nagyon sok embernél nem látom a tiszteletet a környezete felé. A megunt fát sokszor le sem szedik teljesen, csak kihajítják az ablakon. Az utóbbi években elég szépen szervezi a város a fenyőfahulladék elszállítását. Karácsonyimádó lévén, ha rajtam múlna, még februárban is állna a fa. Ám a férjem következetes, és bizony január hatodikán, Háromkirályok napján, mennie kell – árulja el.

.

Hogy vannak ezzel az állandóan úton lévő vándorcirkuszosok? Ők állítanak karácsonyfát?

Nálunk már november közepétől karácsony van – tudatja Berki Róbert, a világhírű Eötvös Cirkusz artistája. – A Budapesti Karácsonyi Cirkusszal harmadik alkalommal léptünk fel. Amikor Budapesten végeztünk, Németországba utaztunk egy másik karácsonyi cirkuszba. Természetesen nekünk is volt karácsonyfánk, ezt elképzelhetetlennek tartom az ünnepekhez. Két éve élő fenyőfánk volt a lakókocsi előtt. Most műfánk van. A lakókocsiban sokat fűtünk, nagyon meleg van. Egykettőre lehullatná a levelét a fa. Azt hiszem, az összes háziasszony a fejét fogná attól a karácsonyfától – nevet Berki Róbert, aki megjegyzi: az élet rendje, hogy ki kell dobni a karácsonyfát az ünnep után.

.

Magyarics Arianna, a Marianum Egyházi Gimnázium végzős diákja családjában is Vízkeresztkor bontják a fenyőfát. Nem emlékszem még egyetlen olyan évre sem, amikor akár egy nappal is tovább hagytuk volna meg. A házunk mögött van egy alkalmas kis hely arra, hogy megvárjuk, míg kiszárad, majd a kandallóban végzi. Így a karácsonyfánk később is tud melegséget árasztani – mosolyog . És mit szól a diáklány a szemeteskukák mellett árválkodó kidobott fenyőfák látványához? – Szerintem csak annyi kellene, hogy a lehető leghamarabb vigyék el onnan, és akkor talán mindenkinek kicsit nyugodtabb lenne a lelke – szögezi le Magyarics Arianna.

.

Kidobott fenyőfa pörög a szélben a konténer mellett, a vendéglátóhellyel szemben, ahol Márkus Tamás magyartanár jelenleg pincérként dolgozik.  A kidobott fa számomra azt bizonyítja, hogy mennyire felszínesek az emberi érzelmek. Pár napig csodálunk valamit, azt hisszük, ettől minden szép és jó lesz, aztán az ünnepek elteltével minden visszazuhan a régi kerékvágásba. Rothadásnak indul a fa meg mi is – mélyül el a témában. Elmondja, az idén nem díszítettek a barátnőjével fenyőfát. Ezt valahol sajnálom is. Elképesztő hangulata van. Persze, a cserepesnek, amit aztán kiültetsz. Sajnos, nem arról szól a fadíszítés, amiről kellene. Divatot csináltak belőle. Ez nem azt jelenti, hogy a jövőben nem állítok karácsonyfát. Nem szeretném majd gyermekeimtől elvenni azt az élményt, amit kisfiúként nekem nyújtott a karácsony – elmélkedik.

.

A városban, ezekben a napokban, ez a helyzet. Mennyiben más falun?

Több éven keresztül én is árultam karácsonyfát, kidobott fenyővel viszont sosem találkoztam – nyilatkozza Nagy Péter lakszakállasi vállalkozó. Majdnem minden háznál úgy van megoldva a központi fűtés, hogy a széntüzeléses kazánok is megmaradtak, vagy, ahogy nálunk, kandalló került beépítésre, és gyakran fával is tüzelünk. Lehet, hogy városon sem lenne rossz ötlet összegyűjteni és jótékony célra felajánlani a kidobott fenyőfákat. Sokan vannak a közeli falvakban, akiknek jól jönne. Akár jótékonykodással is kezdhetné az újévet a város. Sokan örülnének tüzelőnek – búcsúzik a vállalkozó.

 

(komaromonline.sk, – könci-)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook