komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Horgolt polipok teszik szebbé a babák álmát a komáromi kórházban

A komáromi kórház újszülött-osztályán mosolygós kis polipokat kaptak a babák. A kedves horgolt figurák két helyi hölgy, „Horgolzsó “Kovács Zsófia Anna és “NoMini” Vajlik Noémi három évvel ezelőtt elindult kezdeményezésének köszönhetően nyújthatnak érzelmi biztonságot a kora-és újszülötteknek. A polipok hangulatjavító hatását az anyukák is dicsérik.

A világ számos országában elterjedt polipok története 2013-ban, Dániában kezdődött, ahol először kezdték el a koraszülött osztályokon alkalmazni. A színes nyolckarú játékok pozitív hatása a kora- és újszülöttekre hamar bizonyíthatóvá vált.

A babák méhen belüli korban rendelkeznek egy fogóreflexszel, aminek köszönhetően megtudnak kapaszkodni a köldökzsinórba. Születés után ez a fogóreflex nem tűnik el, így, ha belekapaszkodnak a horgolt polipokba, ugyanolyan biztonságban érzik magukat, mint az anyaméhben. Ennek köszönhetően egyenletesebben ver a szívük, könnyebben lélegeznek, és a vérükben is emelkedik az oxigénszint.

„Amikor a hölgyek az ötletükkel megkeresték a kórházunk illetékeseit, akik tisztában voltak a polipok alkalmazásának pozitív élettani hatásával, rendkívül megörültek a lehetőségnek. “– részletezte a kezdeteket Martina Pavliková, az AGEL SK Rt. szóvivője.

Az első húsz polipot az ötletgazdák sajátkezűleg készítették el. Majd a nagy igényt és örömöt látva meghirdették az Octoper elnevezésű kampányt, melyhez rövid időn belül meglepően sok, segítőkész ügyeskezű hölgy csatlakozott. Az akciót idén is szeretnék folytatni. A civil kezdeményezést többféleképpen is lehet támogatni, – színes horgolófonal adományokkal, közös horgolási workshopok szervezésével – a szervezők örömmel fogadnak minden segítséget.

 

foto/agel sk

A koraszülöttek részére készített szabályos és biztonságos polipnak több kritériumnak kell megfelelni. Kizárólag 100 százalékos, fertőtleníthető pamutból készülhetnek, a csápok pedig nem lehetnek hosszabbak 22 centiméternél. Töltőanyagként csakis üreges rost szolgálhat. Készítésük során műanyag díszítő elemeket nem szabad használni.

“Januárban 136 polipot juttattak el hozzánk, így körülbelül most már 500 babának és anyukának szerezhettünk örömet. “– jegyezte meg Bak Elvira, az újszülött-osztály főnővére.

Miroslav Jaška kórházigazgató hozzáfűzte még: – „Egyre több jövendőbeli anyuka választja kórházunk szülészeti osztályát. Bizalmukat magas szintű egészségügyi szolgáltatásaink mellett az orvosok és a nővérek professzionalizmusával, empatikus és segítőkész hozzáállásával érdemeltük ki. Pácienseink szükség esetén ismét minket választanak, visszatérnek hozzánk, ami a szakmai színvonalunk, és osztályunk további fejlesztésére motivál minket. “

A 2019-es évben 930 csecsemő (ebből 472 lány) született a komáromi kórházban, ami 31-gyel több, mint az előző évben. Nyolc esetben a boldog szülők ikerpárral térhettek haza otthonukba.

(komaromonline.sk, forrás agel sk)

Hozzászólások

hozzászólás