komaromonline.sk
VÁROS
“Homokvihar” a Kapitány utcai óvodában
  •   

A Kapitány Utcai Óvoda Komárom eko-óvodája, amely most egy kis “kalamajka” helyszíne lett.

Az óvoda szomszédságában levő lakóház lakosai 1995-ben megvásároltak egy földterületet a Lakásszövetkezettől (SBD Komárno), ami jelen pillanatban az egyetlen út ahhoz, hogy az óvoda és az alapiskola elérhető legyen teherautóval. Ezt az utat használták például papírgyűjtésnél, alkalmi újjáépítéseknél, különböző eseményeknél, sőt a gyerekek ezen jártak az iskolába egészen addig, amíg egy kapu nem került oda. A kaputól a lakóház lakosainak illetve az óvoda igazgatónőjének is volt kulcsa, zavartalan volt az átjárás. Aztán a kaput bezárták.

A tanév kezdete előtt a Regionális Közegészségügyi Szolgálat munkatársai az éves ellenőrzés során mintát vettek a homokozóból, és biztonsági okokból elrendelték annak cseréjét vagy a homokozó lefedését. Azonban ahhoz, hogy a homokozóba friss homok kerüljön meglehetősen egyenetlen ösvény vezetett.

Az óvoda igazgatónője bebiztosította a régi homok elszállítását, azonban a teherautó megérkezésekor a kaput zárva találták. Az egyetlen kulcstulajdonos elutasította a kapu kinyitását. Tettét azzal indokolta, hogy tíz hónappal ezelőtt egy tervezetet nyújtott be a városnak, hogy az úthasználat és az átjárás fizetős legyen, azonban választ még nem kapott. A lakosokat zavarta az ismétlődő teherautós átjárás, melynek következtében tönkrement az aszfalt, faágak törtek le, és az épület szerkezete is sérült.

Az igazgatónő különböző módon próbált homokot juttatni az udvarra: szép szóval, a városi rendőrség segítségével, 20 euró felajánlásával, de a tulajdonos a kaput továbbra sem nyitotta ki.

A jelenlegi helyzet pár pontba szedve a következő:
– a lakosok féltik a területet a további a károktól
– a szülők féltik a gyermekeiket attól, hogy az egészségre veszélyes homokban játszanak
– az óvoda és az iskola elveszíti egyetlen hozzáférési útvonalát, melyet teherautók is igénybe vehetnek
– a város nem tud anyagilag hozzájárulni az úthasználathoz

Így a kapu zárva marad, de legalább a homok kicserélődött. Az igazgatónő brigádot szervezett. Több mint húsz szülő, gimnáziumi diákok valamint néhány segíteni vágyó lakos végül sikeresen kicserélte a homokot. A város egy kisebb járművet is biztosított számukra, amellyel az iskola kapuján keresztül jutottak a homokozóhoz.

 

A szülők kezükbe vették a dolgokat – fotó/a Kapitány Utcai Óvoda FB oldala

 

A Šulek gimnázium diákja is besegítettek – fotó/A Kapitány Utcai Óvoda FB oldala

 

fotó/a Kapitány Utcai Óvoda FB oldala

 

Nagy az öröm! – fotó/a Kapitány Utcai Óvoda FB oldala

Eközben a városi hivatalban is próbálják a helyzetet oldani. A szülők javaslata az volt, hogy a lakosok terjesszenek be egy új megállapodást az átjárás feltételeiről. Bíznak abban, hogy a kialakult helyzet megoldható bírósági per és értelmetlen viták nélkül is.

Reméljük, nem a gyermekek lesznek az ügy elszenvedői.

(Silvia Lévaiová, komaromonline.sk-MA)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook