komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Holnaptól kijárási tilalom, tesztelés vagy karantén vár ránk

 

Csütörtökön Igor Matovič kormányfő részvételével kora reggeltől az esti órákig ülésezett a válságstáb szakembereivel közösen a kormány. A jelenlegi szlovákiai járványügyi helyzetre való tekintettel az epidemiológusok a teljes lockdown mellett kardoskodtak. Végül, a kormány tekintettel a már így is megingott gazdasági helyzetre, egy viszonylag enyhe lockdown, és az országos tesztelés realizálása mellett döntött. Október 24-től, szombattól november 1-ig, a tesztelés lebonyolításáig viszont Szlovákia egész területén kijárási tilalom lép érvénybe.

Mit takar az enyhe lockdown?
A gazdaság a megszokott formában működik tovább. Munkába ugyanúgy járhatnak majd az emberek, az üzleteket, és a szolgáltatások nagy részét sem zárják be. A bölcsődék, az óvódák és az alapiskolák alsó tagozatai továbbra is működhetnek. Az alapiskolák felső tagozatain október 26-tól november 27-ig viszont távoktatás lép érvénybe.

A sajtótájékoztatón Igor Matovič kormányfő hangsúlyozta, hogy ” Ez volt a legnehezebb döntés, amit Szlovákia kormánya valaha hozott”, de mivel az ország járványgörbéje összehasonlítva Csehország két héttel ezelőtti adataival, már most rosszabb, nincs más, jobb megoldás. „Ugyanazon a süllyedő hajón ülünk mindannyian. Nehéz helyzetben vagyunk és ezzel mindenkinek szembe kell néznie. Kénytelenek vagyunk korlátozni a lakosság mozgását, hogy a jövő hét folyamán minél kevesebben fertőződjenek meg. A gazdaságot viszont nem szeretnénk leállítani. “– mondta.
A határátlépésre vonatkozó szabályok esetleges változásáról hétfőn dönt a kormány.

Mire nem vonatkozik a kijárási tilalom
Október 24-től csak munkába és onnan haza lehet járni, illetve napközben még abban az esetben hagyhatják el a lakosok az otthonaikat, ha a gyermeküket viszik óvodába, iskolába. Kivételt képez még, ha valaki koronavírus-tesztre, orvoshoz, gyógyszertárba, bevásárolni, autószerelőhöz, postára, bankba vagy tankolni megy, illetve közeli hozzátartozójáról kell gondoskodnia, ápolnia azt. A házi kedvenceket a lakóhely 100 méteres körzetében lehet sétáltatni. A természetbe is ki lehet menni, de csak a saját járásunkon belül.
Hajnali egy és reggel öt óra között pedig egyáltalán nincs korlátozva a lakosság szabad mozgása.

Összeomlóban az egészségügyi ellátórendszer
Marek Krajčí egészségügyi miniszter drámainak nevezte a helyzetet. Több járásban a kórházak elérték a koronavírusos betegekre szánt kapacitásuk határát. Mindeközben a fertőzöttek száma napi öt-tíz százalékos ütemben emelkedik. „A szlovákiai helyzet kicsúszott a kezünk közül. A korábbi intézkedéseink nem voltak elég hatékonyak. Ha most nem hozunk drákói intézkedéseket, akkor Csehországnál is rosszabb járványhelyzet vár ránk. Már most napi 18 ember halálozik el koronavírus-fertőzés következtében. “– ismerte be az egészségügyi miniszter.

Az első tesztelés után a negatív lakosokra nem vonatkozik a kijárási tilalom
Amennyiben valaki nem szeretne részt venni az országos szűrésen, saját költségén elvégeztetheti a PCR tesztet, melynek eredményével ugyanolyan szabadon mozoghat. Akinek nincs érvényes igazolása, hogy volt tesztelésen, annak táppénzre való jogosultság nélkül karanténba kell vonulnia. A pozitív teszteredményt produkálókra szintén karantén vár, de jogosultak a táppénzre. Rájuk semmiféle kivétel nem fog vonatkozni és a karantént megszegőkre 1600 euró magasságáig róhatnak ki büntetést. Az országos tesztelés megismétlésére november 6-8 -a között kerül majd sor.

Hatvanöt év felett nem szükséges
A hatvanöt év feletti polgárok a tesztelést kiválthatják otthoni karanténnal is.

Igor Matovič kormányfő a sajtótájékoztató végén kiemelte, hogy a kormány által meghozott döntések a jogalkotók véleménye szerint teljes mértékben összhangban vannak a szlovák jogszabályokkal és az alkotmánnyal.

(komaromonline.sk, FL, nyitókép illusztráció)

Hozzászólások

hozzászólás