komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Hodek Mária: A pedagógussztrájk margójára

 

Hodek Mária, tanár Hodek Mária

Szlogenek, közhelyek, anakronisztikus politikai jelszavak és teátrális megnyilvánulások stb. stb…a médiákban…az utcán…

A pedagógus társadalom munkahelyi problémáit valóban ezek fejezik ki a leghitelesebben 2016-ban?

Az elmúlt napokban alkalmam volt iskolaigazgatókkal, közép- és alapiskolában tanító pedagógusokkal, módszertani ill. szakmai továbbképzésért felelős szakemberekkel vagy éppen akreditációs bizottságokban is tevékenykedő tanítókkal beszélgetni a jelenlegi sztájkról ill. tüntetésről. Számomra (is) egyértelmű, hogy a valós helyzet sokkal komplexebb annál, mint ahogy azt a médiák vagy éppen a szónokok vagy maguk a sztrájkolók megfogalmazzák. Egy azonban bizonyos: az állam és az alkalmazottai egyaránt felelősek a jelenlegi állapotokért.

Kérdezem: Miért van az, hogy pl. számtalan iskolában a legmodernebb interaktív táblákkal, digitális programokkal és segédeszközökkel stb. felszerelt tantermekbe elvétve téved be 1-1 pedagógus a diákokkal? (Miközben a sztrájkolók súlyos milliókat követelnek éppen erre a célra is?)
Ha 140 euróval több lesz a havi fizetés, az garancia lesz arra, hogy pl. ezek a korszerűen felszerelt tantermek a mindennapi oktatás szerves részévé válnak? Ki akadályozza a pedagógusokat pl. abban, hogy a szakmai irodalmat tanulmányozzák (a legújabb módszereket, elméleteket, vagy éppen a neveléstörténetet) saját kényükre-kedvükre? Hol van az ún. önmagammal szemben támasztott szakmai igényesség?

Számtalan kérdést lehet és kell is felvetnie minden pedagógusnak, amire konstruktív választ kell adnia neki is, nemcsak a miniszterelnöknek és az oktatásért felelős miniszternek. A jelenlegi állapotokért felelős szereplők bizony nem csoportosíthatók egyértelműen ´a jókra meg a rosszakra´…´az elnyomottakra meg az elnyomókra´….stb.stb. E 2 ´szélsőség között rengeteg variáns van.

Egy magát demokratikusnak tekintő társadalmi rendszerben a mindenkori pedagógusnak (is) lehetősége van az önrendelkezésre, azaz, lehetősége van arra, hogy önmaga döntse el, hogy milyen magasra teszi szakmai tudása színvonalának a mércéjét, függetlenül a szervezett továbbképzésektől és mindenféle felsőbb utasításoktól…stb. A legtöbb szakmában ez természetes ill. jellemző gyakorlat! Miért volnának kivételek a pedagógusok?

foto: Új Szó

(A véleményt a szerző beleegyezésével teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük)

 

kuldje el nekunk...

Hozzászólások

hozzászólás