komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Hétfőtől újabb szigorítások, bezárások, korlátozások lépnek életbe

 

A központi válságstáb és a kormány tagjainak maratoni ülése után Igor Matovič kormányfő és több miniszter részvételével vasárnap kora este sajtótájékoztatót tartottak.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter elmondta, hogy jelenleg a statisztikák szerint Szlovákiában a napi koronavírus fertőzöttek száma ott tart, ahol Csehország volt két héttel ezelőtt, ezért kénytelenek radikális szigorításokat bevezetni:

  • Kül-és belterületen is kötelező a szájmaszkok viselése.
  • A keresztelők, az esküvők és a temetések kivételével betiltanak minden a tömegrendezvényt. A temetéseken kötelező lesz a két méteres távolság betartása.
  • Az éttermekben tilos az ételfogyasztás. Csak a teraszon lehet fogyasztani, vagy elvitelre adhatják ki.
  • Az üzletekbe kézfertőtlenítés után 15 négyzetméterre egy bevásárló juthat. A bevásárlóközpontok előtt mérni fogják a testhőmérsékletet.
  • A 65 év felettiek számára az élelmiszer- és illatszerboltokban ismét bevezetik a 9 órától 11 óráig tartó vásárlási idősávot.
  • A középiskolákban hétfőtől távoktatás lép érvénybe.
  • Az alapiskolák alsó évfolyamainak tanulói számára is kötelezővé válik a szájmaszk viselése.
  • Bezárják a fitnesz- és wellnessközpontokat, élményfürdőket, szaunákat és az aqua- parkokat             

Igor Matovič kormányfő elmondta, hogy „Amennyiben nem tudjuk megfékezni a koronavírus okozta járványt, akkor három-négy héten belül ugyanaz lesz nálunk, mint Bergamóban, Milánóban és Barcelónában volt. A kórházi kapacitásaink végesek, és eljön a nap, amikor az egyéb betegségekkel küszködők számára sem tudjuk majd biztosítani a megfelelő kezelést, mert nem lesz elég kórházi ágy és egészségügyi személyzet. Armageddon vár ránk, ha most nem lassítjuk le a járvány terjedését!“

A Közegészségügyi Hivatal adatai szerint a legtöbben szűk családon belül és családi összejöveteleken fertőződtek meg, ezért felszóllították a lakosságot, hogy a következő hetekben kerüljék a nagyobb családi összejövetelek szervezését és látogatásokat.

A szigorításokat akkor vonják vissza, ha egy héten át napi 500 alatt lesz az újabb pozitív koronavírusos esetek száma. Ehhez a lakosság felelősségteljes hozzáállására van szükség. Hangsúlyozták, hogy semmiképpen nem szeretnének kijárási tilalmat bevezetni, de ennek elkerülését csak a polgárok fegyelmezett hozzáállásával lehet elérni.

(komaromonline.sk, forrás/teraz.sk, nyitokep/bratislavskenoviny)

Hozzászólások

hozzászólás