komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Hétfőtől elkezdték bepótolni az elhalasztott műtéteket a komáromi kórházban

MEGOSZTÁS:

Miután Marek Krajčí egészségügyi miniszter engedélyezte, hogy szigorú szabályok betartása mellett elvégezhessék a tervezett operációkat az egészségügyi intézményekben, az az AGEL csoporthoz tartozó komáromi kórházban 2020. május 4-től ismét elkezdik fogadni műtétre váró betegeket.

„Minden olyan előre tervezett műtétet, amit a COVID-19 vírusjárvány megelőzése miatt elhalasztottunk, egy orvosi konzílium által meghatározott prioritási sorrendben, két-három hónapon belül pótolni fogunk. Előreláthatólag egy beteg kezelése sem fog az eredetileg kitűzött műtéti időponttól számított három hónapnál többet csúszni, mert ennek az időintervallumnak a túllépése már komoly következményekkel járhatna a betegek állapotára nézve. Egyes diagnózisok esetében a betegeknél krónikus fájdalmak léphetnének fel, más esetekben az egészségi állapotuk súlyosan vagy akár visszafordíthatatlan mértékben károsodhatna, ami rokkantsághoz, de akár a páciens halálához is vezethetne. “– magyarázza AGEL kórházlánc orvosigazgatója, Mudr. Ján Slávik.

Az ütemezett műtétek számát azonban továbbra is csak korlátozott számban tudják vállalni, mivel kapacitásuk egy részét szabadon kell hagyniuk, hogy abban az esetben, ha a kormány által kijelölt járványkórházak elérnék a befogadóképességeik határát, fogadni tudják a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt kórházi ellátást igénylő betegeket.

A tervezett műtétek újraütemezésénél egyelőre még különböző korlátozásokat is figyelembe kell venniük – hangsúlyozta az orvosigazgató. – „A jelen helyzetben nem kellene megvalósulniuk azoknak az operációknak, amelyeknél előreláthatóan a műtét kivitelezéséhez vagy a beteg műtét utáni ellátásához nagyobb mennyiségű vérkészítményre vagy több orvosi védőeszközre lenne szükség, illetve a beteg az operáció után még hosszantartó ápolást igényelne az intenzív (OAIM, JIS) részlegeken. Ezekkel a korlátozásokkal elkerülhető a kórházi ellátórendszer humán, anyagi és műszaki-technikai erőforrásainak kimerülése. Továbbá az önköltséges orvos-esztétikai beavatkozások elvégzésére is várniuk kell még a betegeknek. A sürgősségi és akut betegellátás továbbra is az eddig megszokott módon zajlik. “

A tervezett műtét elvégzésére csak abban az esetben kerülhet sor, ha két nappal a beavatkozást megelőzően a beteg koronavírus-tesztje negatív eredményt adott. Mindemellett becsületbeli nyilatkozatot kell aláírniuk, hogy a hospitalizációt megelőző két hétben házi karanténban voltak.

A negatív teszteredménytől függetlenül a műtétre érkező betegeknek ugyanúgy át kell esniük az intézmény bejáratánál felállított előszűrő-sátorban a preventív lázmérésen és ki kell tölteniük az ott kapott kérdőívet, mint a többi járóbetegnek.

A koronavírus járvány érzékenyen érintette a járóbeteg-ellátást is. „Rendkívül hálásak vagyunk a betegeinknek, hogy példásan és fegyelmezetten viselték a COVID-19 vírussal kapcsolatos járványügyi intézkedéseket, és a halasztható műtétek időpontjának akár két-három hónapos csúszását.” – fűzte hozzá AGEL-csoport orvosigazgatója, Ján Slávik.

(komaromonline.sk, JN)

 

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás

Copyright © 2016-2020 NEC ARTE NEC MARTE P.T. | Newsphere by AF themes.