komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Hétfőn kezdődik az ‘Isteni színjáték’ – csillaghullás

MEGOSZTÁS:

2019/8/9

Augusztus 12-13. között a Perseida meteorzápor nyűgözi le a nyári csillaglesőket. A Perseidák minden évben megjelennek. A meteorzápor idén augusztus 12-én éjszaka érkezik és a csúcspontja,- mely megközelítheti az óránkénti száz hullócsillagot is- az augusztus 13-i kora reggeli órákban várható.

Az augusztus a beteljesülő kívánságok hónapja, hisz a néphagyomány úgy tartja, ha az ember hullócsillagot látva kíván, akkor az a kívánság be is teljesül.

A mitológia szerint az augusztusi  égi tűzijáték mögött maga Zeusz, az istenek istene, illetve fia Perszeusz áll. A történet szerint Zeusz aranyeső képében termékenyítette meg Danaét az argoszi királylányt, s ennek lett a gyümölcse a félisten Perszeusz. Így Perszeuszról egy csillagképet neveztek el, melynek az irányából minden nyáron menetrendszerűen érkezik egy meteorraj, amely csodálatos égi tűzijátékkal borítja be az eget.

Igaz, az idei év nem lesz a legjobb alkalom a Perseidák számára, az azt követő telihold miatt, de mivel a Perseidákhoz kapcsolódó meteorok általában világosabbak, mint más meteorzáporok meteorjai, így a telihold fényében is szabad szemmel megfigyelhetők lesznek a hullócsillagok.

Előnyünkre válhat olyan helyet találni a városban, ahol a mesterséges fény nem (nagyon) zavarja meg az égi tűzijátékot. Biztosan nem lesz nehéz Komáromban ilyet találni, legyen az akár a Holt-Vág vagy a Duna partja. De lehetünk nyugodtan kreatívak, a lényeg, hogy kilátásunk nyíljon az égboltra. Ha megvan a tökéletes hely, feküdjünk hanyatt a leterített pokrócunkra, és tekintetünket szegezzük az égboltra.

Amint megjelenik az első égi vándor kezdhetjük sorolni a kívánságainkat…

+ 1 tipp: A türelem ebben az esetben hullócsillagot terem. Adjunk körülbelül harminc percet a szemünknek, hogy alkalmazkodjon a sötét éghez. Ne várjuk el, hogy kint sétálunk, és azonnal Perseidákat látunk.

(komaromonline.sk-MA)

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás

Copyright © 2016-2020 NEC ARTE NEC MARTE P.T. | Newsphere by AF themes.