komaromonline.sk
HÍREK
Hajtmanné Bottka Mária értékes könyvet ajándékozott a könyvtárnak
  •   

Akiket Isten kihívott csatára – avagy I. és II. világháborús katonák visszaemlékezései egy kötetben, immár a Szinnyei József Könyvtárban is. Március 7-én, a Szinnyei József Könyvtárban ünnepélyes könyvátadás zajlott. Kissé furcsán hangzik: nem könyvbemutató, hanem ajándékozás. Bemutatóhoz ugyanis csak a könyv kiadójának van joga, ám a kis előadás így is értékes és érdekes volt.

Hajtmanné Bottka Mária, nyugdíjas, komáromi lakos és lokálpatrióta, aki 2014-ben kiadta nagyapja, Bárczi László tanító I. világháborús naplóját „Szibéria, fogság, hazatérés“ címmel, most egy másik, nagyon értékes könyvet ajándékozott a könyvtárnak. (Bárczi László Gyarakon tanított, de utolsó éveit Észak-Komáromban töltötte lányánál és itt is van eltemetve.)

Hajtmanné Bottka Mária – fotó/szerző

A könyv, melynek címe: „Akiket Isten kihívott csatára“, három I. világháborús és 42 darab II. világháborús visszaemlékezést tartalmaz. Az első világháborús naplórészletek közt egyetlen felvidékről származó visszaemlékezésként helyet kapott Hajtmanné Bottka Mária nagyapjának írása is, így hozzátartozóként vásárolhatott néhány példányt a könyvből, mely nem található meg nyilvánosan a könyvesboltok polcain. Mária úgy érezte, kötelessége másoknak is átadni ezeket az információkat, akár kutatási célokra és úgy döntött, saját példányaiból ajándékoz egyet-egyet a somorjai és a komáromi könyvtárnak. A Szinnyei József könyvtár nevében a kötetet Bajnok Éva vette át. A könyvet, egyetlen példányként, a könyvtár nem bocsátja külső kikölcsönzésre, de az intézményben, érvényes könyvtári tagsággal természetesen megtekinthető. Az előadást Egri Ferenc szavalata zárta, aki a Fogolyhimnuszt adta elő.

Hajtmanné Bottka Mária előző könyvével, nagyapja hadifogolynaplójával annak kiadása után nagyon sok élménnyel gazdagodott, ugyanis olvasóesteket tartott Felvidék különböző falvaiban és e könyvvel „él“ mondhatni a mai napig.

fotó/szerző

A negyvenöt hadifogoly visszaemlékezéseit összefoglaló kötetet a nagy érdeklődésre való tekintettel másodszor is kiadják, melyre március 17-ig lehet jelentkezni Hajtmanné Bottka Máriánál a hajmar654@gmail.com mailcímen, vagy a könyvtárban. A könyv irányára 10,- Euro lesz.

(Tárnok Magda)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook