komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Ha augusztus, akkor csillaghullás – látványos égi parádé szerdán

Mint ahogy azt már megszokhattuk, idén is augusztus 12-én várjuk a Perseidák maximumát. A Perseidák maximuma azonban elnyújtott, akár két egymást követő éjszakán is látványos csillaghullásra számíthatunk, idén augusztus 12-én a délutáni órákban éri el a csúcsot a raj, így talán szerda este lehet a legtöbb hullócsillagot látni. Az elnyújtott maximum miatt már 11/12-én éjjel is érdemes figyelni az eget, ezért amennyiben az időjárás lehetővé teszi, mindkét éjjelt a szabadban tölthetjük.

A mitológia szerint az augusztusi égi tűzijáték mögött maga Zeusz, az istenek istene, illetve fia Perszeusz áll. A történet szerint Zeusz aranyeső képében termékenyítette meg Danaét az argoszi királylányt, s ennek lett a gyümölcse a félisten Perszeusz. Így Perszeuszról egy csillagképet neveztek el, melynek az irányából minden nyáron menetrendszerűen érkezik egy meteorraj, amely csodálatos égi tűzijátékkal borítja be az eget.

Az augusztus a beteljesülő kívánságok hónapja, hisz a néphagyomány úgy tartja, ha az ember hullócsillagot látva kíván, akkor az a kívánság be is teljesül. Mi, emberek évezredek óta figyeljük meg a csillagokat. Inspirációt, reményt várunk tőlük, mert van valami különleges a csillagok pislákoló fényében. Valami, ami általuk összeköt minket. Van bennük valami túlvilági gyönyőrűség és titokzatosság. Mindig szívmelengető érzés rápillantani a csillagos égboltra.

A türelem hullócsillagot terem. Adjunk körülbelül harminc percet a szemünknek, hogy alkalmazkodjon a sötét éghez. A Perseidákra jellemző, hogy „csomókban” esnek, vagyis nagyon gyakori, hogy 3-4 meteor hullik egymás után, majd következik egy kisebb szünet a következő hasonló „csomóig”. De amint megjelenik az első égi vándor kezdhetjük sorolni a kívánságainkat…

(komaromonline.sk-MA)

Hozzászólások

hozzászólás