komaromonline.sk
MOZAIK
Fóti Pál: Egy óra alatt elkapkodják az ájurvédikus ételeket
  •   

Chanadal, dalmakhani, navratan korma és társaik a Megyercsi utca és a Petőfi utca kereszteződésében, a sarkon. Az egészséges finomságokhoz pedig nem csak egy csipetnyi India! Fóti Pál, a Vega Food Point vezetője azt is elmondta, olyan gondolatokkal főz, melyek pozitívan töltik fel az ételt.

 

Tavaly októberben volt három éve, hogy megnyitottuk a Vega Food Pointot, és szinte azonnal kialakult a vendégkörünk – meséli Fóti Pál ügyvezető. – Nem vertük nagydobra, csendes indulás volt. Az elejétől nagy az érdeklődés. Ma már, ételtől függően, negyven, ötven, hatvan adagot vagyok képes helyben előállítani. Tizenegykor nyitunk, délig, negyed egyig minden elfogy. Újból készíteni a friss ételeket nem lehet. Ma is valamikor dél körül zártam – tette hozzá a pincérként végzett szakember.

Hogy mi a titka a helynek? Fóti Pál szerint az, hogy szokatlanul nagyon finomak az ételeik. – Tanulmányoztam az ájurvédát és a makrobiotikát – jelenti ki. – Ezek az ételek ájurvédikus módszerrel készülnek. Először olajban megpirítom a fűszereket, ezután jön a többi hozzávaló. Ezáltal olyan minőséget kap az étel, ami szokatlan és sokkal markánsabb. A pikáns íz itt nem úgy pikáns, hogy ha belekóstol a vásárló, szétégeti a szájpadlását, hanem akkor jön ki, miután lenyelte a falatot. Az ételekben benne van az összes íz, az édes, a sós, a csípős, a savanyú, a keserű és a fanyar. Indiából hozom a fűszereket, melyeket frissen darálok. Ez adja az ételeknek azt az ízt, ami végett visszajárnak ide az emberek – sorolja Fóti Pál.

 

 

Különleges ételek szerepelnek a kínálatukban. A chanadal alapja csicseriborsó és paradicsom, egész babérlevél, szegfűszeg, kardamon és reszelt gyömbér, fokhagymával kerül bele. A dalmakhaniban van lencse, bab, csicseriborsó, paradicsom és kasoori methi, vagyis görög széna. A navratan korma esküvői menünek kilenc fő összetevője van, öt zöldség és négy gyümölcs, vagy hat zöldség és három gyümölcs: a zöldségek közül karfiol, brokkoli, sárgarépa, burgonya, csicseriborsó, a gyümölcsökből pedig ananász, gránátalma, mazsola, mandula, kesu dió. Havonta egyszer-kétszer bekerül a menübe.
Legközelebb brassóit készítek majd, ami nem indiai étel, viszont indiai fűszerekkel ízesítem. Ezáltal új miliőt kap az étel, amire azt mondják a vendégek, hogy nagyon finom – avat be a főnök, aki huszadik éve vegetariánus, hét éve vegán.

 

A falon egy indiai férfi portréját látni. – Sant Rajinder Singh Ji Maharaj mester – mutat rá Fóti Pál. Két és félezer központban tanítják a tanait a világon. Itt, a városban is. Tudományos módon tanítja a meditációt. Van egy tőle származó idézet a pult fölött. „A mi feladatunk ügyelni arra, hogy oly módon beszéljünk, hogy ezzel környezetünk békéssé váljon, harmóniát teremtsünk magunk körül és szeretet árassza el környezetünket”. Én is szeretettel főzök, mint például a nagymamák. Igyekszem, hogy közben olyan gondolataim legyenek, melyek pozitívan töltik fel az ételt – magyarázza.

A Vega Food Pointba vegyes korosztály jár, a legfiatalabbtól a legidősebbig. Elérhető, egységes áron kínálják a menüt. – Kinőttük a helyet, bővíteni kellene – tudatja még vendéglátónk. – Már nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Szeretném kielégíteni a keresletet, ehhez pedig elsősorban személyi háttér kell. Voltak jelentkezők. Az első kérdésem az volt, hogy vegetariánus-e az illető. Nálunk ez az első követelmény – jegyzi meg végül Fóti Pál, aki rendszeresen jár feleségével Indiába. Legközelebb február elsején mennek. Akkor három hétig zárva tart majd a Vega Food Point.

(komarononline.sk)

Az aktuális kínálat az alábbi képre kattintva elérhető a bolt FB oldalán:


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook