komaromonline.sk
HÍREK
A folklór jegyében – ezer adag káposztalevest osztanak szét a Maticások
  •   

Komáromban már hagyománnyá vált, hogy a Slovenskí rebeli folklórcsoport decemberi bemutatója napján a maticások káposztalevessel vendégelik meg az a nézőket. Idén, a múlt évi nagy sikerre való tekintettel már ezer adaggal készülnek, melynek kiosztásában városunk polgármestere, Keszegh Béla, a katolikus egyház káplánja, Milan Cehlárik és a Šulek Gimnázium igazgatója, Ondrej Gajdáč segédkezik.

A Slovenskí rebeli folklórcsoport Locsogás (Taľafatky) című táncszínházi előadásának előbemutatóját ezúttal is az adventi időszakban tartja meg. Mivel magas színvonalú fellépéseik iránt jóval nagyobb az érdeklődés, mint a Matica slovenská komáromi székházában lévő színházterem kapacitása, a kint rekedt nézők az épület előtt elhelyezett óriáskivetítőn követhetik majd figyelemmel az előadást.

 

Ťalafatky – fotó/Angelika Kopják

Érdeklődőkben pedig minden bizonnyal most sem lesz hiány. „Idén egy könnyed komédiát vittünk színpadra igényes táncbetétekkel és gyönyörű dalokkal. Komoly témákat szólunk könnyed hangvételben. A Locsogás története nemcsak II. József türelmi rendeletéről szól, de az oltásokról, pálinkáról és a népszámlálásról is.” – magyarázta Jozef Černek rendező.

A folklórcsoport legfőbb célja, hogy a szlovák néphagyományokat, tradíciókat egy-egy történet keretén belül elevenítsék fel. A ma már ötven tagot számláló együttes repertoárján olyan népzenei és néptánc kincsek szerepelnek, melyeket dacolva a történelem viharaival sikerült a szlovákoknak megőrizniük és szellemi kulturális örökségként tovább adni az utókornak. Mindebből gazdag, sokszínű előadások születtek már eddig is, hiszen más dalokat énekeltek, más táncokat roptak, más viseletet hordtak az ország különböző régióiban.

Repertoárunkat további táncokkal, ruhatárunkat pedig újabb viseletekkel sikerült bővítenünk, így most már a táncok több mint felét eredeti, hagyományos viseletben tudjuk bemutatni a nézőknek.” – büszkélkedik a rendező, majd hozzáfűzi: „Fantasztikus a fiatalok lelkesedése! Hihetetlen mennyi időt fektetnek a folklórcsoport fejlődésébe. Bízom benne, hogy a munkánkból eredményeként létrejött előadás a szórakoztatás mellett értékeket közvetít.”

 

Taľafatky – fotó/Angelika Kopják

A történet helyszíne egy kis falu, Rebelov, amiről annyi tudható, hogy 250-300 km-re található Tyerchovától. A faluban miután elindul a pletyka, hogy népszámlálás, oltás lesz kitör a pánik, mert senki nem tudja ez pontosan mit jelent, akár az ördögtől való dolog is lehet.

A Locsogás színházi bemutatóját óriáskivetítőn is követhetik az érdeklődők, melyre 2018. december 22-én kerül sor a komáromi Matica Házban. Az ismétlő előadás időpontja 2019. január 6-a.

(komaromonline.sk, JN)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook