komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Fogynak a vértartalékok – A komáromi kórház a lakosság segítségét kéri

 

A komáromi kórházban az utóbbi napokban fogynak a vértartalékok, ezért a kérik mindazokat, akik segíteni szeretnének, hogy jelentkezzenek az intézmény Hematológiai és Transzfúziós Osztályán. Minden vércsoportra szükség van, de leginkább 0-s vércsoportra.

A 0- vércsoportúak azok, akiknek a vérét minden vércsoport esetében fel lehet használni. A 0+ vérrel rendelkezőek, adhatnak 0+, A+, B+, AB+ vérűeknek.

„Önkéntes adományozókra, vércsoporttól függetlenül mindig nagy szükségünk van. Akut, életmentő esetekben viszont az RH negatív vértranszfúziót használunk, ugyanis ezt biztonsággal lehet adni mindegyik vércsoportba tartozó betegnek.“ – magyarázza a kórház Hematológiai és Transzfúziós Osztályának főorvosa Radi Bauer Enikő.

A járvány következtében módosultak a véradás feltételei is, a véradóknak az eddigi protokollal ellentétben most ki kell tölteniük egy kérdőívet az egészségi- és utazási anamnézisükről. Érkezéskor mindenkinek megmérik a testhőmérsékletét és fertőtlenítenie kell a kezét. A szájmaszk viselése a véradás egész ideje alatt kötelező.

Véradásra 0918 435 408 telefonszámon történő előzetes bejelentkezés után hétfőn, szerdán, csütörtökön és pénteken van lehetőség.

A vér semmi mással nem pótolható, hiánya tragédiákhoz vezethet. Egyetlen véradással három betegen lehet segíteni, ugyanis a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül.

Ne feledjük, aki vért ad, életeket menthet. És most nagy szükség van arra, hogy segítsünk a komáromi kórházban lévő beteg embertársainknak.

(komaromonline.sk, Agel)

Hozzászólások

hozzászólás