komaromonline.sk
MOZAIK
Fogjunk össze Noel gyógyulásáért!
  •   

2019/11/10

Minden ember legnagyobb félelme, hogy megbetegszik a gyermeke. Félünk, szorongunk. Azt pedig elképzelni sem akarjuk, nem is lehet, csak megélni, mélyen, fájdalmasan, milyen érzés is lehet kilenc hónap reményteljes várakozás után az orvosoknak azzal a mondatával szembesülni, hogy „Beszélnünk kell, mert a kicsinél felmerült a gyanú, hogy….”

Jó esetben van még némi remény, még kiderülhet, hogy a gyanú alaptalan. Sajnos, nem minden esetben vigasztaló a végeredmény. Ráadásul sokszor az orvosok a megrázó diagnózis közlése után azt várják el a szülőktől, hogy törődjenek bele a megváltoztathatatlanba és tanuljanak meg együtt élni a gondolattal, hogy gyermekük állapota – legalábbis szerintük – visszafordíthatatlan és végleges, mint a komáromi, nem egészen kétéves Noelé.

Problémamentes terhesség 41 hetében jártam, amikor 2017. december 29-én a világra kéredzkedett a kisfiunk. A szülés alatt kialakult komplikációk miatt a fejét olyan erős nyomás érte, hogy bevérzett az agya és a retinája, fejének lágy részei súlyosan megsérültek. Eszméletlen állapotban szállították át azonnal az Újvári kórház csecsemőosztályára, ahol az orvosok áldozatos munkájának köszönhetően stabilizálódott az állapota.” – meséli Noel első napjait anyukája, Mónika.

Azonnal nyilvánvaló volt, hogy Noel súlyos egészségkárosodást szenvedett, de akkor még pontosan nem lehetett tudni, hogy milyen mértékűt. Idővel sorra jöttek a diagnózisok – szpasztikus agyi bénulás, epilepszia, maradandó látáskárosodás…

Noel kétéves lesz. Élete, testi, lelki, szellemi, értelmi fejlődése teljesen kiszolgáltatott az édesanyjának, aki a nap huszonnégy órájában áldozatosan és odaadóan gondoskodik róla. Eteti, forgatja, emelgeti, foglalkozik vele.

Hetente egyszer Győrbe, egyszer pedig a komáromi rehabilitációs központba viszik. Rendkívül szomorú, hogy egy ilyen súlyos állapotban lévő gyermek számára az egészségügyi biztosító mindössze évi két alkalommal térít egy egyhetes rehabilitációt, így a szülők kénytelenek saját maguk előteremteni a nem olcsó kezelések anyagi fedezetét.

Ráadásul Noel számára speciális babakocsira, etetőszékre, autósülésre és egyéb gyógyászati segédeszközökre is szükségük van. A betegbiztosító azonban legutóbb még az autósülés iránti kérelmüket is elutasította.

Ahogy a pöstyéni ADELI rehabilitációs központban történő gyógyászati ellátásnak a finanszírozását is, annak ellenére, hogy az ottani szakorvosok Noel kivizsgálása után úgy ítélték meg, hogy mivel a lábait mozgatja, a kezelések javítani tudnának a kisfiú állapotán. Először megtanítanák átfordulni, majd ülni és talán egyszer járni is. Ahhoz azonban, hogy a rehabilitáció és a fejlesztés javulást eredményezzen, évente többször, alkalmanként legalább kéthetes „kúrára” lenne szüksége. Két hét költsége a rehabilitációs központban viszont 3000 euró. A szülők, akiknek pár hónapja megszületett második gyermekük is, ezt önerőből nem tudják előteremteni.

 

 

Nemrég tanúi lehettünk annak, hogy ha egy gyermek megmentéséről és gyógyulásáról van szó, milyen csodákra képes az emberi összefogás. Most rajtunk a sor, komáromiakon, csallóközieken és minden együttérző emberen, hogy segítsünk Noelnek a gyógyulásban. És nem csak most, kampányszerűen, hanem folyamatosan, hiszen az ő esetében a javulás hónapokba, akár évekbe is telhet.
Noel szülei reménykednek és bíznak és hisznek benne, hogy kisfiuk egyszer ugyanúgy fog tudni ülni, játszani, mint a többi gyerek. Hogy reményük egy nap valósággá váljon, ahhoz most nekünk kell összefognunk!

Segítsük Noel gyógyulását!

Számla neve: NOEL KEŠIAR
Bank: Slovenská sporiteľňa a.s.
Számlaszám: SK25 0900 0000 0051 6432 6210

A kupagyűjtésbe a következő intézmények, szervezetek kapcsolódtak be:

Észak-Komáromban
a Marianum Egyházi Iskolaközpont bármelyik épületében
Agora étterem
Gastro étterem
Hubert étterem
a Jednota üzletlánc Kassai utcai boltja
Forex bolt, Jókai utca
valamint
Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ, Dunaszerdahely
Vöröskereszt Helyi Alapszervezete, Nyékvárkony
Vöröskereszt Helyi Alapszervezete, Csallóközaranyos
Gútán
Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont
Corvin Mátyás Alapiskola
II. Rákóczi Ferenc Alapiskola
Za naše Kolárovo – A mi Gútánkért polgári tárulás

(komaromonline.sk – FL)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook