komaromonline.sk
HÍREK
Február tizennyolcadika lesz a magyar széppróza napja
  •   

Tavaly novemberi választmányi ülésén döntött úgy a Magyar Írószövetség választmánya, hogy február 18-án, Jókai Mór születésnapján lesz a magyar széppróza napja Kárpát-medence szerte. A költészet és a magyar dráma után, immár a magyar széppróza is hivatalos emléknapot kapott.

Az első központi ünnepséget Komáromban, a Duna Menti Múzeumban és intézményeiben tartják. A programról is beszámoltak egy napokban tartott sajtótájékoztatón a szervezők. Az egyik főszervező, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, Molnár Imre elmondta, számukra nagy megtiszteltetés, hogy megszervezhetik a magyar széppróza napja első rendezvényét, melyen ünnepi beszédet mond majd Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, előadásokat tartanak Szajbély Mihály, a Szegedi Tudományegyetem tanára, Gál Sándor író, József Attila-díjas költő, az emléknap felvidéki kezdeményezője, valamint Szörényi László irodalomtörténész. „Nemcsak ezen a napon ünnepelnek majd a világban, február 12. és 22. között zajlanak az ünnepségek a Kárpát-medencében. Ötven helyen, 40 kulturális intézmény kapcsolódik a rendezvénysorozatba. Komáromi kívül Dunaszerdahelyen és Pozsonyban lesznek könyvbemutatók, író-olvasó találkozók és egyéb rendezvények. Szeretnénk, ha a magyar széppróza napja a tavaszi könyvszezon nyitánya is lenne” – sorolta Molnár Imre.


Csütörtöky József , a Duna Menti Múzeum igazgatója röviden arról beszélt, miképp őrzi Komárom Jókai Mór emlékét. A múzeum állandó Jókai-kiállítást működtet, kiállítják a Jókai-ereklyéket. „A február tizennyolcadikai ünnepségen, melyre neves írók látogatnak majd Komáromba, megtekinthető lesz Porpáczy Zoltán Napi Jókai című grafikai kiállítása, eredeti Jókai-kéziratokból állítunk ki válogatást. Jókai Mór közeli rokona pedig egy olyan ereklyét hoz, amit eddig nem láthatott a közönség, és csak aznap lesz megtekinthető” – tudatta az igazgató.
Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke előbb megköszönte a Pozsonyi Magyar Intézet bizalmát, hogy legyenek a magyar széppróza napja központi ünnepségének társszervezői, majd röviden bemutatta az Egyesületet. Örömét fejezte ki, hogy az 1913-ban épült Kultúrpalota dísztermében (ahol 1924-ben Bartók Béla tartott hangversenyt) kezdődik majd a magyar széppróza napja története, és elmondta, a Jókai-szobor a legtöbbet fotózott szobor Közép-Európában. Ezután a Jókai-díjról beszélt, melynek idei átadására is az ünnepség keretében került sor. „Sok családban még mindig vannak Jókaival kapcsolatos emlékek. Steffek Nóra mérnök megosztott velünk egy relikviát, egy 1925-ben megjelent kis füzetet, melyben arra vonatkozóan van útmutató, hogyan ünnepeljék meg Jókai Mór, akkori, századik születésnapját. Azt is ajánlották, hogy a születésnapon világítsák ki a komáromiak az ablakaikat” – avatott be Keszegh Margit, hozzátéve, Jókai Mór rászolgált, hogy ezt a napot választották a magyar széppróza napjává. „A február tizennyolcadikai ünnepség idején megszólalnak majd a harangok” – tette hozzá.

Balról jobbra Molnár Imre igazgató, Csütörtöky József igazgató, Keszegh Margit elnök

Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója azzal búcsúzott, hogy Jókai munkássága a két Komárom aranyfedezete. A két polgármester is együtt koszorúzza majd meg a nagy író szobrát február 18-án, vasárnap, 15.00 órától, s utána kezdődhet a randevú a Kultúrpalotában.

(komaromonline.sk)

 


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook