komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Európa legjobbjai közé sorolták a komáromi kórház neurológiai osztályát

Az AGEL csoport tagjaként működő komáromi kórház megvédte elsőségét és gyémánt státuszát a nemzetközi ESO Angels Award értékelése alapján, melyet a European Stroke Organisation Conference adományoz. A díj és az elismerés, Eva Hanáčková (nyitóképen), a neurológia osztály főorvosának  vezetése alatt dolgozó neurológia osztály kollektívájának az érdeme.

Az agyérkatasztrófával súlytott betegek kiemelkedően magas szintű orvosi ellátásának köszönhetően komáromi kórház neurológiai osztálya nem csupán az ország legjobb idegosztályai közt van számontartva, de immár évek óta nemzetközi viszonylatban is komoly szakmai elismerést vívott ki magának.

A nemzetközi ESO Angels Award értékelése alapján a komáromi kórház neurológiai osztálya 2019-ben arany és platina besorolást kapott ESOC konferencián (European Stroke Organisation Conference) Milánóban. 2020-ban a kimagasló orvosi eredményeiket már a legkimagaslóbb besorolást jelentő gyémánt státusszal díjazták. Kiváló eredményeiknek és áldozatos munkájuknak köszönhetően az idén is a legmagasabb nemzetközi besorolást, a gyémánt státuszt kapták.

 

foto/agel.sk

Az ESO Angels – díjat azon kórházi osztályok egészségügyi kollektívái, illetve olyan egyének vehetik át, akik elkötelezett, gondoskodó munkájukkal és kimagasló szakmai tudásukkal hozzájárultak az agyérkatasztrófával súlytott betegek kezeléséhez és gyógyulásához, valamint biztosítani tudják a páciensek folyamatos monitorozását.

„A díj ismételt elnyerése azt bizonyítja számunkra, hogy a pandémia okozta nehézségek közepette is sikerült helyt állni, és magas szintű orvosi ellátást és kezelést biztosítani a pácienseinknek. Nagyra értékeljük az elismerést, de leginkább azért vagyok hálás, hogy sok betegnek sikerült megmentenünk az életét és javítanunk a várható életminőségén.” – Mudr. Eva Hanáčková.

 

foto/agel.sk

A díjnak kizárólag azok az egészségügyi intézmények lehetnek a várományosai, akik regisztrált tagjai a nemzetközi ESO szervezetnek (eddig 1500 kórház csatlakozott), és a náluk folyó kezelések eredményeit folyamatosan bejegyzik egy, a szervezet által működtetett rendszerbe, majd ezek összesítése és kiértékelése alapján megfelelnek az ESO kritériumainak.

„Igyekszünk folyamatosan fejleszteni az idegosztályt, főleg, ami a kórházi fekvőbeteg ellátás körülményeit illeti. Ezúton szeretném megköszönni osztályunk minden dolgozójának, hogy dacolva a járvány okozta nehézségekkel, mindent megtettek azért, hogy a betegellátás színvonala ne csökkenjen.” – fejtette ki a neurológiai osztály főorvosnője, Mudr. Eva Hanáčková.

A főorvosnő elmondta, hogy annak ellenére, hogy a komáromi kórház neurológiai osztálya Európa legjobbjai közt van számontartva, egészségügyi szakember hiánnyal küszködnek. „Tárt karokkal várjuk az ambiciózus, elhivatott orvosokat és egészségügyi szakdolgozókat.” – tette hozzá.

foto/agels.k

„A 2020-as évben a komáromi kórház neurológiai osztályára 343 beteget hoztak be agyérkatasztrófával. Ebből 299 esetben diagnosztizáltunk akut agyi infarktust – agyi érelzáródást. Mivel az agyi érelzáródást követően percről-percre növekszik az elhaló terület, minden esetben azonnal megkezdtük az életmentő kezelést, 124 betegnél – nél pedig thrombolysis terápiát alkalmaztunk. A többi esetben vérzéses kóreredet állt a tünetek hátterében. “– egészítette ki a főorvosnő, Mudr. Eva Hanáčková.

A sikeres gyógyítás alapja azonban a betegség tüneteinek a gyors felismerése és a mentők azonnali hívása.

(komaromonline.sk, agel.sk)

Hozzászólások

hozzászólás