komaromonline.sk
VÁROS
Endokrinológiai szakrendelő nyílt a komáromi kórházban
  •   

2019/6/8

Az AGEL Csoporthoz tartozó komáromi kórházban 2019. június 7-én kezdte meg az egészségügyi ellátást az új endokrinológiai szakrendelő. A szakrendelő szorosan együttműködik a belgyógyászati pavilon más osztályaival és szervezeti egységeivel, szerződése van minden egészségügyi biztosítóval, továbbá minden pénteken 7:00-tól 15:00-ig fogadja a betegeket.

Az endokrinológia a belgyógyászat azon szakterülete, amely a belső elválasztású mirigyek – leginkább a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, az agyalapi mirigy, a petefészek, a herék és a hasnyálmirigy – működésének élettanával, betegségeivel foglalkozik. Az endokrin rendszer legfontosabb feladata a szervezet anyagcsere-működésének biztosítása hormonok segítségével. A hormonok a belső elválasztású mirigyek termékei, amelyek a véráramlásba kerülve a különböző szervek működését elősegítik, vagy éppen gátolják. Az ilyen betegségek nem mindig szembetűnőek, ezért rendkívül fontos az endokrinológiai vizsgálat. A pácienseket általában általános belgyógyász, háziorvos vagy nőgyógyász irányítja endokrinológiai vizsgálatra.

MUDr. Pelikán Rudolf, a kórház orvosi és egészségügyi ellátásért felelős igazgatóhelyettese elmondta, rekord időn belül találtak szakorvost. Bár jelenleg a hét egyetlen napján fogadják csak a betegeket, meggyőződése szerint azonban ez rövid időn belül változni fog, és egy újabb szakorvossal a rendelési órákat is bővíteni tudják.

‘A komáromi kórház folyamatosan bővíti szolgáltatásait. Az onkológiai központ és az új belgyógyászati pavilon után ez az endokrinológiai szakrendelő egy újabb lépés, mely a betegek javát szolgálja’ – nyilatkozta az intézmény igazgatója, Mgr. Miroslav Jaška, MPH.

A komáromi kórház egyébként a régió egyik legfontosabb egészségügyi szolgáltatója. Terápiás és megelőző ellátást biztosít Komárom és környéke mintegy 110 000 lakosának. Szakmai egészségügyi ellátást biztosítanak 11 bentfekvő, 3 intenzív (JIS), 10 közös kezelési és vizsgálati osztályon valamint 23 szakrendelőben.

A komáromi járás egyetlen endokrinológiai szakrendelője egyébként az év elején, 2019 januárjában zárt be, miután váratlanul elhunyt Mária Baštrnáková szakorvos. A kórház még akkor megígérte, annak érdekében, hogy a betegeknek ne kelljen más járásokba utazniuk, mielőbbi megoldást találnak.

(komaromonline.sk – MA)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook