komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Elsőként Radi Enikő főorvost oltották be Komáromban

MEGOSZTÁS:

Az AGEL csoporthoz tartozó komáromi kórházban ma délelőtt elkezdték a Covid-19 koronavírus elleni védőoltások beadását. Elsőként az egészségügyi intézmény három főorvosa kaphatta meg a védőoltást. A tervek szerint az elkövetkező két napban további 500 alkalmazottat oltanak majd be. A „frontvonalban “dolgozók után a vakcina elérhetővé válik a szélesebb lakosság számára is, ugyanis a komáromi kórház egyike annak a kiemelt 25 egészségügyi intézménynek az országban, ahol minisztériumi döntés alapján oltópont létesülhetett.

Röviddel reggel 9 óra előtt Radi Enikő, a komáromi kórház hematológiai és transzfuziológiai részlegének főorvosa, majd őt követően Eva Hanáčková, az idegosztály főorvosa, továbbá Gustáv Škodáček, a sebészeti osztály főorvosa abszolválta az oltást. A csütörtöki nap folyamán előreláthatólag 160 egészségügyi dolgozó kapja meg a koronavírus ellen védettséget nyújtó oltás első körét.

A Covid-19 koronavírus elleni védőoltás önkéntes, ingyenes és szinte teljesen fájdalommentes. „Minden 18. évét betöltő lakos jelentkezhet védőoltásra. Teljes védettség azonban csak 21 nap múlva, a második „emlékeztető “átoltás után alakul ki. A vakcina terhes nők és már egyszer anafilaxiás sokkon átesettek részére nem ajánlott. – magyarázta Helena Kuchtová infektológus. – A jelenleg folyó klinikai vizsgálatok alapján a szakemberek bíznak benne, hogy az így megszerzett immunitás legalább egy évig biztosít védettséget.”

 

 

„Január 11-től a kórház területén lévő P pavilon három rendelőjében fog zajlani a lakosság oltása, melyre előzőleg a korona.gov.sk. oldalon lehet jelentkezni. Nagyon örülök, hogy a komáromi kórház oltópontjának a működtetésével mi is hozzájárulhatunk a pandémia megfékezéséhez. Megkérném a lakosságot, hogy mérlegeljék a járvány veszélyeit és jelentkezzenek védőoltásra, amit az egészségügyi minisztériumnak folyamatosan kellene majd biztosítania számunkra. – mondta Miroslav Jaška, a kórház igazgatója, majd hozzátette, hogy intézményük igyekszik segíteni a nyitrai kórháznak, ami elérte kapacitása határait és nyolc koronavírusos beteget fogadott. „Így jelenleg a kórházban 34 koronavírusos pácienst ápolunk, közülük hárman vannak lélegeztető gépen. Az alkalmazottak közt 25 pozitív van nyilvántartva. Jelenleg a covid- osztályon 49 ágyunk van. Remélhetőleg a lakosság immunizálása után már ennyire nem lesz szükség és kórházunk ismét a megszokott módon működhet majd.”

(komaromonline.sk, Agel.sk)

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás