komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Elkötelezett tanárnak születni kell

A Komáromban található Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola (SOŠ obchodu a služieb) tanára, Hajabács Andrea, vérbeli pedagógus, aki nagyra becsüli munkáját, mindemellett anya, s nem utolsósorban ragyogó NŐ. Szakmáról, pedagógiáról, a diákok külföldi képzéséről és az iskola nemzetközi kapcsolatairól beszélgettünk vele.

Hajabács Andrea 2001-ben kezdett dolgozni az iskolában közgazdasági szaktantárgyakat oktató pedagógusként. Azok a tanárok, akiknek volt alkalmuk más munkakörökben is tevékenykedni és csak később váltottak erre a pályára, valahogy másképp élik meg ezt a hivatást. Így van ez Andrea esetében is, aki a tanítás előtt adminisztratív területen dolgozott. Elmondása szerint nagyon szereti munkáját és innen szeretne nyugdíjba menni. A tanárnő egyik fő tevékenységi köre az iskolában ugyanis a tanítás mellett az ERASMUS+ projektek megpályázása és levezénylése, megvalósítása lett. De hogyan is kezdődött ez az egész?

 

Lengyelországban

Az Európai Unió keretein belüli Erasmus+ projektek többek között lehetőséget nyújtanak az iskoláknak, hogy diákjaik számára külföldi szakgyakorlati lehetőségekre pályázzanak, illetve iskolák nemzetközi együttműködését is támogatják. Andrea 2012-ben kezdett a pályázatokkal foglalkozni, amikortól is fokozatosan átvette kollégáitól ezt a feladatot. A pályázatokat két évre előre tervezik és országonként különböző közvetítőügynökségekkel működnek együtt, akik a diákok gyakorlaton való elhelyezését biztosítják egyes vállalatoknál, szakágak szerint.

E projektek keretein belül, a szakgyakorlati rész alatt a 2016-2018-as pályázati szakaszban 30 diák jutott el Londonba és a 2018-2020 –as időszakban 38 diák jutott el Sliema városába, Máltára. Londonban két hetet töltöttek, Máltán pedig négy hetet. A Kereskedelmi Akadémia szak növendékei irodai munkát végeztek, például könyvelő irodában, ügyvédi irodában, nyelviskolában, munkaközvetítő irodában, vagy például a Máltai Filharmónia marketingosztályán, a Nemzeti Régészeti Múzeumban, vagy a Nemzeti Könyvtárban. A szakácstanoncok előkelő szállodában kaptak helyet, ahol a konyhán és a felszolgálásnál segítettek. A londoni rezsim szigorúbb volt, a máltai lazább. A Filharmóniában dolgozó diákok belépőjegyet is kaptak előadásra, a nyelviskolában dolgozó diákok pedig 2 hetes ingyenes nyelvtanfolyamon is részt vehettek, amiről tanúsítványt kaptak. A szakgyakorlat minden esetben nemcsak rengeteg élményt és gyakorlati tudást ad a résztvevőknek, hanem oklevelet, „certifikátot” is kapnak az elvégzésről, valamint egy ún. Europass Mobility – ún. Európai nemzetközi útlevelet, mely alátámasztja gyakorlati készségeiket és erős ajánlást jelent a nemzetközi munkakeresésnél. A tanulók ezen kívül referenciákat és brigádajánlatokat is kaptak, betekintést nyerhettek nagy nemzetközi cégek és szállodák működésébe és nem utolsó sorban, nyelvtudásukat is gyarapították.

 

Máltán

Az iskola a diákokat igyekszik önállóságra nevelni minden téren. Megtanítják őket arra, hogyan találják fel magukat szakmai problémák esetén, vagy akár az élet más gyakorlati területein. A londoni, valamint a máltai kint tartózkodás például úgy kezdődött, hogy a kapott cím alapján mindenkinek oda kellett találni a saját munkahelyére, mivel a két kísérő tanár nem mehetett mindenkivel.

Az első napok az akklimatizálódásról, tájékozódásról, kulturális eltérések megismerésről szóltak. A tanárnő elmesélte, hogy munka után is próbálták lekötni a diákokat, ezért minden napra gazdag kulturális programot szerveztek nekik öt órától nyolcig, tele múzeumlátogatásokkal, kulturális élményekkel. A kísérő tanár számára az ilyen külföldi út nem éppen a pihenésről szól, hiszen szülő helyett szülője a „gyereknek “, tartja a kapcsolatot a helyi szakmai vezetőkkel, meglátogatja a diákokat a gyakorlatokon és oldja a felmerülő problémákat.

A nagy sikerre való tekintettel az iskola újra pályázott és november végéig várja a választ arra, hogy a jövőben kozmetikus- és szakácstanoncai eljuthatnak-e franciaországi, illetve kereskedelmi akadémiásaik írországi, dublini szakgyakorlatra.

 

 

Az Erasmus+ projektek kínálta másik lehetőséget – az iskolák nemzetközi együttműködési lehetőségét is kihasználja az iskola. Ezeknél a pályázatoknál az együttműködő felek közösen kutatnak egy adott problémát és minden résztvevő ország vendégül látja a többi országot legalább egyszer. 2016 és 2018 közt zajlott Románia, Szlovákia és Olaszország részvételével a „Kooperatív interaktív tanulás “megnevezésű projekt, melyben a szlovák fél, tehát Andreáék iskolája volt a főszervező.

Ezekben a projektekben 5-6 diák vesz részt, minden projektben más tanulók, akiket előmenetel és aktivitás szerint választanak ki. A diákok körében egyre népszerűbb ez a lehetőség és egyre motiváltabbak abban, hogy elérhessék azt a szintet, hogy egy-egy pályázatba bekerülhessenek, hiszen színvonalukkal nemcsak az iskolát, hanem városunkat és országunkat is képviselik. Természetesen, az iskola ennek megfelelő angol nyelvi tudást is biztosít a diákok számára.

 

 

Jelenleg, a 2018-2020-as időszakban a „Virtuális innovációs központ “megnevezésű projekt folyik, melyben a vállalkozói környezetet vizsgálják. Itt Görögország, Lengyelország, Szlovákia és Olaszország vesz részt és ismét Szlovákia a főszervező. Minden résztvevő országában jártak már, most Szlovákián, Komáromon lenne a sor, de a vírus miatt sajnos csak virtuálisan tarthatják meg a záró részt, online oktatási tevékenységekkel, videókonferenciával, amelyre most, október 12-től 16-ig kerül sor. A záró eseményekre egyébként nagyon készültek, hisz ez a megkoronázása a közös munkának, be szerették volna mutatni városunkat és a környéket, ám sajnos a helyzet nem engedi. Nagy szívfájdalomként élik ezt meg, mivel méltó módon szerették volna lezárni a kétéves együttműködést.

 

 

A nemzetközi aktivitások terén viszont nem állnak meg, mivel október végén már egy újabb projekt veszi kezdetét, melyben Litvánia, Görögország, Portugália, Románia és Szlovákia vesz majd részt és a pénzügyi tudatosság, tudatos fogyasztás témakörére épül, arra fogják tanítani a fiatalokat, hogyan osszák be a pénzt, kerüljék el a pazarlást és a túlköltekezést.

A felsorolt pályázati lehetőségek mindegyike kézzelfogható és felhasználható tudást ad a résztvevőknek, amivel a fiatalok remélhetőleg élnek is majd. Mindenesetre öröm megtapasztalni azt, hogy kis városunkban vannak olyan iskolák, melyek lelkes pedagógusai megnyitják diákjaik számára a nagyvilágba vezető ajtót.

Hajabács Andreának és az iskolának gratulálunk, további sikeres projekteket kívánunk és kíváncsian várjuk az elkövetkezendő pályázatokról szóló élménybeszámolókat!

(komaromonline.sk, TM, fotók HA)

Hozzászólások

hozzászólás