komaromonline.sk
VÁROS
Elkerülhetetlenné vált a Vág-híd tehermentesítése
  •   

2019/5/22

Annak ellenére, hogy az elmúlt tíz évben a szakértők már többször kongatták meg a vészharangot a komáromi Vág-híd állapotát illetően, a javítását mind ezidáig halogatták. Mostanra azonban a híd építészeti-technikai állapota teljes mértékben elavult, állapota kritikussá vált. A Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) munkatársainak állapotfelmérését követően az általuk használt 7 kategóriás skálán a 6-os, „nagyon rossz” besorolást kapta.

Az 1955-ben, az akkori technológiák és a hídépítésben használatos anyagok hazai szabványai alapján épült Vág-híd jelenleg a régió egyik legforgalmasabb átkelőhelye. A statisztikák szerint az elmúlt években naponta átlagosan tizenötezer autó haladt át rajta, ráadásul ez a szám az autóállomány dinamikus bővülésével arányosan emelkedő tendenciát mutat. És annak ellenére, hogy a híd állapotromlásának megelőzése érdekében már korábban bevezették a 25 tonnás korlátozást, ez nem csupán a személyautókra vonatkozik.

A teljes körű felújításra ugyan még várni kell, ahogy azt Katarina Germánová a Szlovák Útkezelő Vállalat munkatársa a JOJ televízió hírműsorának nyilatkozta – „ A tervdokumentáció elkészítése után, kerülhet majd sor a versenytárgyalás kiírására. Ezt követően csak 2021 közepe táján kezdődhet meg a híd teljes körű felújítása. Addig, tehát azt elkövetkező 24 hónapos periódusra, a maximális sebességet 30km/h -ra korlátozták.”

A most megkezdődött munkálatok során felújítják a híd útburkolatát, valamint csökkent teherbírása miatt az aszfaltréteg magasságából nyolc centimétert lecsiszoltak. Tekintettel arra, hogy a híd saját súlyához jócskán hozzáadnak a benne futó gázvezetékek is, az ideális a 12 cm lenne.

Az időszakos felújítással járó kellemetlenségek végett a Szlovák Útkezelő Vállalat munkatársai kérik a járművezetők megértését és türelmét.

(forrás: noviny.sk-TV JOJ)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook