komaromonline.sk
RÉGIÓ
Éjszaka a múzeumban
  •   

A Klapka György Múzeum idén is csatlakozott a múzeumok éjszakája elnevezésű országos rendezvénysorozathoz. Június 23-ai tematikus előadások alkalmával a család és a kultúra volt a fókuszban.

Számadó Emese igazgatónő szót ejtett olyan égben köttetett historikus szerelemekről, mint Phaidra és Hippolütosz vagy Androméda és Perszeusz szerelme, de olyan pikáns sztorikat is megtudtunk, miszerint Komáromban a Gyár utca és az Eszperantó utca sarkán egykor bordélyház működött, sőt Észak-Komárommal együtt öt „intézményben” 70 kéjnő várta a kuncsaftokat. A múzeum dolgozói őskori, ókori és egy második világháborús történetet bemutató darabot is bemutattak az érdeklődőknek.

Ugyanezen a napon a koppánymonostori Dózsa művelődési házban két tárlat is nyílt. Szili Ferenc természetfotó kiállítását Czita János alpolgármester ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, míg Legát István helytörténész gyűjteménye az egykori határőrség tárgyait vonultatta fel.

Mindez idő alatt a Monostori erődben több mint százan vettek részt a 9. tüzértáborban, amelyet a Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Közhasznú Egyesület szervezett. Az esemény vendégei ezúttal a komáromi honfoglalás kori, valamint a tatai török kori hagyományőrzők voltak, de részt vettek bakonyi betyárok, valamint Abdai Motoros Egyesület tagja is. Érkeztek továbbá hagyományőrzők Dabasról, Gyuláról, Fonyódról, Ózdról és Szombathelyről is. A csatarekonstrukció ezúttal az 1849. április 26-ai komáromi ütközetet elevenítette fel.

(dkvh)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook