komaromonline.sk
HÍREK
Egyszeriben hárman is akarják a volt poliklinika épületét
  •   

Évek óta értetlenül állnak a komáromiak az előtt, hogy szemük láttára megy tönkre a Klapka téri poliklinika hajdan szebb napokat látott épülete, ami a belváros egyik büszkesége lehetne. Most végre felvillant a remény, hogy felújításra kerül és megtalálják neki új funkcióját, de annak is fennáll a veszélye, hogy a két, illetve a legújabb információk szerint három szék között a földre esünk. Egyszeriben ugyanis már három elképzelés is létezik hasznosítására, és mindhárom magyarországi pénzekből valósulna meg.

Komárom központi terén álló volt egészségügyi központ épülete

Az épületet 2012-ben ingatlancsere-ügylet folytán került a nyitrai megyei önkormányzattól a város tulajdonában. A megye nagyon rossz tulajdonosa volt az épületnek, az állagmegőrzéssel sem törődött, a tető beázott, a falak penészesedtek, az egyes részeken beszakadt a mennyezet, mára szinte már életveszélyessé vált az ingatlan. Április végétől körbe lett kerítve, nehogy a potyogó vakolat kárt tegyen az arra haladókban. A város hiába kínálta többször is eladásra, nem kellett senkinek, felújítása viszont kb. 5 millió euróba kerülne. Erre a városnak saját forrása nincs, és pályázni sem pályázhat, mert feketelistán van.

Knirs Imre alpolgármester funkcióba lépése óta próbálja előmozdítani a poliklinika ügyét. Amint a legutóbbi testületi ülésen beszámolt róla, járási, megyei és országos szinten is tárgyalt illetékesekkel, idegenforgalmi szakamberekkel, de kézzelfogható eredmény nélkül. Magyar állami segítség akkor merült fel, amikor 2016 januárjában Komáromban járt Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki arról beszélt, hogy a kormány alapot hoz létre a határon túli magyar történelmi vonatkozású épületek megmentésére. Tavaly ősszel a város elvégeztette az ingatlan állagfelmérését, tanulmány készült a lehetséges hasznosításról (konyha, étterem, konferenciaközpont, irodák), a testület a legutóbbi ülésen kinyilvánította felújítási szándékát, és készül az elvi építkezési engedély kiadásához szüksége tervdokumentáció. Közel tehát a cél, az országgyűlés előreláthatóan idén dönt a támogatás elosztásáról.

Néhány hete viszont a Szlovákiában működő magyar nyelvű egyházi alapiskolák által létrehozott Patrona Nostra nonprofit szervezet kérvényt nyújtott be a városhoz, hogy egy euróért kész megvenni az épületét. Madarász Róbert a szervezet elnöke, a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont igazgatója szintén a magyar kormánytól remél támogatást a felújításra, hogy aztán egyházi jellegű szabadidőközpontot, művészeti alapiskolát és nyelviskolát működtessen az épületben. Ez viszont nem mindenkinek tetszik, mert azt jelentené, hogy kevesebb gyerek lenne a városi fenntartású művészeti alapiskolában és kevesebben látogatnák a szabadidőközpont foglalkozásait. A kérvényről a június 22-ei ülésen kellene határozatot hoznia a testületnek.

Legfrissebb értesülésünk szerint mára megjelent egy harmadik érdeklődő is, mégpedig a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, amely a napokban kérvényezte a poliklinika 99 évre szóló bérbevételét a várostól. Jókai Tibor a szövetség elnöke portálunknak elmondta, hogy tavaly decemberben kezdte intézni az ügyet és márciusában kapott – szintén a magyar kormánytól – ígéretet arra, hogy nagyobb összeggel támogatnák a volt poliklinika felújítását. „Az épületben szakkollégium elhelyezését tervezzük, ilyen még nincs Szlovákiában, de szeretnénk együttműködni a református egyházzal is – mondta. – Nem tartom kizártnak, hogy az épületben kapna helyet a református püspökség is. Több tervet felvázoltunk a magyar kormány képviselőinek, akiknek tetszettek ötleteink. A lényeg, hogy e patinás épület ne irodaházként működjön, hanem életet vigyünk a falai közé. Hozzá kell tennem, hogy én erről a szövetségünk nevében, informálisan ugyan, de tárgyaltam már Stubendek László polgármesterrel.”

Mit lehet ehhez hozzátenni? Örülni kellene a hirtelen előbukkanó „megmentőknek”. Ugyanakkor feltételezhető, hogy Magyarországról csak kormányközeli kapcsolatok révén lehet ekkora összeget lehívni (1,5 milliárd forint) és a magyar félnek mindenesetre furcsa lehet, hogy egy városból három megkeresés is érkezik hozzájuk, méghozzá ugyanazon épület felújítása céljából. Joggal válaszolhatják: helyben döntsék el, mit is szeretnének kezdeni az épülettel, és egységesen lépjenek fel az ügyben. Kérdés, a három csoport közül ki tud jobban lobbizni egyrészt a helyi önkormányzatban, másrést a magyar kormányköröknél.

A komáromiak számára a legfontosabb mégis az lenne, ha elindulna végre az épület felújítása és a város tulajdonában maradna!

(komaromonline.sk)

 Kapcsolódó cikkek:

Balesetveszélyes állapotba került a volt poliklinika épülete


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook