komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Dunajszky Gézának ítélték a Szlovákiai Civil Becsületrend Díjat

Komonline1Ebben az évben Dunajszky Géza író, amatőr helytörténész vehette át a Szlovákiai Civil Becsületrend Díjat, amelyet másodízben ítélt oda a 2014-ben bejegyzett Szlovákiai Civil Becsületrend Polgári Társulás. Az ünnepélyes díjátadót tegnap tartották Komáromban, a Kultúrpalota dísztermében.

Dunajszky Géza tanárként, karnagyként, kórusalapítóként, publicistaként, közéleti személyiségként is ismert, ám a díjat elsősorban amatőr helytörténészként kifejtett munkájáért kapta. Rendkívüli jelentőséggel bír az a kutatómunkája, amely során a második világháború befejezése után Pozsony-ligetfaluban elkövetett tömegmészárlásokat tárta fel. A Pozsony-ligetfalui gyűjtőtáborban 1945 májusában több száz ártatlan magyar, német és szlovák polgárt gyilkoltak meg, nekik próbál igazságot szolgáltatni a tavaly megjelent, Titkok nyomában című könyvével, feltárva az akkori történéseket. Kezdeményezésére tavaly emléktáblát avattak az áldozatot tiszteletére, újabb célkitűzése pedig, hogy 2020-ig elkészüljön egy emlékmű is. Ennek érdekében megalapította a Pozsony-ligetfalui Emlékmű-előkészítő Társaságot.  Dunajszky Géza a díjátadón úgy fogalmazott: szeretné, ha nem volna értelmetlen az áldozatot halála és a magyar-szlovák megbékélést szolgálná, csakúgy, mint a majdani emlékmű. Míg Fibi Sándor a díjazott eddig megjelent köteteit – Kínterhes évek (2011), Arcok és sorsok (2013), Titkok nyomában (2015) – ismertette, addig Csáky Pál magát az írót méltatta. Úgy vélte, a díj fontosságát az is kiemeli, hogy felvidéki magyarok adják felvidéki magyaroknak. Úgy vélte, Dunaszky Géza részéről nagy adag civil kurázsira is szükség volt, hogy ezt a kényes témát kutatni kezdje és könyvét megírja. A Pozsony-ligetfalui vérengzésről ugyanis a mai napig nagyon keveset tudni, az egyik agyonhallgatott témák közé tartozik. „A többségi nemzetnek is szembe kell néznie saját felelősségével, csak így szolgálhatja majd a felállítandó emlékmű valóban a két nemzet megbékélését” – fogalmazott Csáky.

Komonline3

A Magyar Civil Becsületrend felvidéki ágaként 2014-ben alakult Szlovákia Civil Becsületrend Polgári Társulást, illetve az általuk alapított Díjat Klemen Terézia, a társulás vezetője mutatta be az egybegyűlteknek. Céljuk felmutatni és jutalmazni az önös érdek nélküli, emberi és erkölcsi értékek érdekében kifejtett tevékenységet. Ezt tükrözi jelmondatuk is: Virtute et exempla (Erénnyel és példával). A díjat odaítélő kuratórium tagjai megbecsült, közismert személyiségek, értelmiségiek, vállalkozók: Albert Sándor, Csiffáry Károly, Dusza János, Fibi Sándor, Élesztős Pál, Hulkó Gábor, Katona Márta, Kollár Zoltán, Klemen Diána, Vasík János, valamint Klemen Terézia. A díjra olyan civilek jelölését várják minden évben, akik nemes emberi alapértékeket felmutató cselekedeteket folytatnak, a közösség, a régió érdekében tevékenykednek, és ezen munkájukat sem más intézmény, sem magánszemély nem honorálja. Kuthy Csabát, a Magyar Civil Becsületrendet alapító Ars Humanica Hungarica Kör vezetőjét idézve Klemen Terézia rámutatott, azért különleges ez a díj, mert nem lehet ágyútűzben kiérdemelni, mint a vitézségi érmet, sem egy élet munkájával, mint a Nobel-díjat, és nem is lehet beleszületni, mint az Aranygyapjas rendbe. A díjat egy önkéntes és hangsúlyosan civil társaságtól, a becsüket csendestársaitól kapja a kitüntetett.

Az ünnepségen fellépett Boráros Imre Kossuth-díjas színművész, Dráfi Mátyás, Jászai Mari-díjas színművész, Pfeiferlik Tamás énekes (zongorán kísérte Kalmár Zsuzsanna, hegedűn Kulin Eduard), valamint a Concordia Vegyeskar.

A Szlovákia Civil Becsületrend tavalyi, első kitüntetettje Pósa Judit, a Pósa Lajos-kultuszt éltetője.

(komarom.online)

Hozzászólások

hozzászólás