komaromonline.sk
HÍREK
Dübörgött a basszus a zeneiskolában
  •   

Temesi Berci (37) basszusgitáros, session- zenész, az RTL Klub kereskedelmi televízió zenei vezetője tartott basszusgitár kurzust a Komáromi Művészeti Alapiskola szervezésében, Domonkos Gábor basszusgitár oktató meghívására, az iskola épületében vasárnap délután.

Temesi Berci magyaráz

Szép számmal voltak kíváncsiak a kurzusra a környék zenészei; fiatalok, idősebbek egyaránt. A résztvevők között felfedeztük a nagymegyeri–budapesti Bitango együttes tagjait, ott volt Ölvecky András zenész, zeneszerző, előadóművész és Hodek Áron, a kis basszusgitáros is, aki a napokban érkezett haza az USA-ból.

Az eseményen bemutatkozott a 2007. január 1-től működő magyarországi Blasius Guitars hangszerkészítő cég, mellyel hét éve működik együtt Temesi Berci. Mihály Balázs mesélt a hangszerek építéséről, majd hasznos tanácsokat adott a zenészeknek.

Domonkos Gábor zenetanár – a vendéglátó

A megjelentek azonnal a közepébe vágtak, szakmai kérdésekkel árasztották el Temesi Bercit, aki ezekre kimerítően válaszolt. Ha kellett, saját basszusgitárján szemléltette, mire gondol. Azután más témákat is érintett. „Két tantárgyat utálnak ma a gyerekek az iskolában: a zenét és a testnevelést, pedig mindkettő remek tantárgy. Ezekben a tantárgyakban reform kellene, s ebben én is igyekszem részt venni rendhagyó tanórákkal” – tudatta a basszusgitár instruktor, majd basszus akkordokat mutatott, és bebizonyította, ezek ugyanolyanok voltak a Beatles, a Queen vagy éppen az United dalaiban. Ennek kapcsán szóba került a szellemi tulajdon és a szerzői jog kérdése. „A Beatles annak idején elhasználta az összes akkordot. Új csomagolás kell. A fiatalok észre sem veszik a régi Tibi csokit, de ha új csomagolást kap, lehet, hogy megeszik. Amúgy a fiatalok mindig a főhősökre kíváncsiak” – tette hozzá a session-zenész, aki eddig mintegy 150 ismert magyar előadóval dolgozott.

A további kérdések között szerepelt, hogy négy-, öt- vagy nyolchúros basszusgitárt ajánl-e Temesi Berci, aki mesélt az első basszusgitárjáról, zenekarairól és arról, miképp teljesült az álma, hogy nagyszínpadon állhasson. Az X-Faktor kulisszatitkaiba is beavatta a hallgatóságot; elmondta, milyen kemény szabályok szerint szerveződik a műsor. Végül arról is szót ejtett, hogy jó lenne, ha a mai fiatalok hallgatnának népzenét és komolyzenét. „Mozart volt az akkori kor Wellhello-ja, és többet keresett egy év alatt, mint Michael Jackson. Büszke vagyok arra, hogy a rockból jöttem. Kultúrmissziónak tekintem, hogy már az alapiskolások élő zenét hallgassanak, és meg tudják különböztetni az igényes zenét” – mondta a zenei szakember, akinek eddig három szerzői cédéje jelent meg, könyvet írt és dokumentumfilmet forgattak róla.

A résztvevők

Végül minden zenész kipróbálhatta a Blasius basszusgitárjait. Temesi Berci pedig márkás gitárhúrjait adta ajándékba a résztvevőknek, akik végighallgatták három órás basszusgitár kurzusát.

(komaromonline.sk, fotó Pézman Zoltán)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook