komaromonline.sk
RÉGIÓ
A Don-kanyarnál elesett hősökre emlékeztünk
  •   

A második világháborúban a Don-kanyarnál történt hadiesemények az idén 170 éves magyar honvédség legtöbb emberáldozatot követelő csatái. A hiányos felszereltséggel rendelkező, a sztálingrádi ostrom miatt utánpótlás nélküli álló 2. magyar hadsereget szinte teljes egészében megsemmisítette az előrenyomuló Vörös Hadsereg. Január 13-án a hősök előtt hajtottak főt a Monostori erődben.

A megemlékezést a Duna Népdalkör katonadalai nyitották, majd Bágyi Ferencné, a rendezvényt szervező Komáromi Erődök Barátainak Egyesületének elnöke mondott beszédet.

Az esemény végén a városvezetés részéről Czita János alpolgármester és Hamrák Zsófia önkormányzati képviselő helyezték el koszorúikat.

A második magyar hadsereget Hitler illetve a náci Németország követelésére állította fel a Horthy-kormány a máig nem tisztázott hátterű Kassai bombázások után, hogy ezzel segítse a német csapatok előrenyomulását a Szovjetunióban, illetve vehessen elégtételt a felvidéki provokációért.

Eredetileg a sereg a német csapatszárnyat biztosította volna, azonban az időközben megindított sztálingrádi hadiesemény miatt lényegében magára maradt, utánpótlás alig, vagy egyáltalán nem érkezett, a hadvezetés több stratégiai hibát is vétett, így az 1942-ben kiküldött sereg 1943. január 12-én az addigi hősies helytállást követően lényegében összeomlott a -40 fokos hidegben. A harcokban mintegy 100 ezer magyar honvéd veszett oda, sebesült meg, tűnt el, vagy esett hadifogságba.

A németek mindezek ellenére továbbra is tiltották a visszavonulást, de parancsot már nem volt kinek továbbítani.

Ahogy azt a wikipedia írja, a hadsereg maradékát kb. 100 km-re a Dontól nyugatra próbálták összeszedni. Zömük február elején érkezett meg, de még márciusban is érkeztek katonák, voltak olyanok, akik 300 km-t gyalogoltak.

Az 1943. április 4-én kelt hadseregparancs utolsó bejegyzése így hangzik:

Az eddig beérkezett harcjelentésekből és egyéb adatokból megállapítom, hogy a 2. magyar hadsereg a téli hadműveletek folyamán becsületét nem vesztette el, hanem sokáig a Don-parton keményen állta a harcot, sőt a hadsereg egyes csapattestei és ennél magasabb kötelékei olyan ragyogó fegyvertényekkel tűntek ki, melyek a régi magyar katonai hírnévhez mindenben méltóak, és felveszik a versenyt bármely hadsereg kimagasló fegyvertényeivel.”

A hadsereg maradványait április 24-én elkezdték hazaszállítani, a hadseregparancsnokság működését 1943. április 30-án beszüntette.

2. magyar hadsereget 1944. augusztus 28-án hozták újra létre.

(dkvh)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook