komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

COVID-gyógyszert gyártanak a komáromi kórház patikájában

 

Amióta az Oxford University egyik kutatócsoportja felfedezte, majd számos klinikai vizsgálat során bebizonyosodott, hogy azoknál a koronavírusos betegeknél, akiket dexametazonnal ( is ) kezeltek, a halálozás a felére csökkent, Európa szerte hiánycikké vált ez az egyébként kifejezetten olcsó szer.

A komáromi kórház gyógyszertárában, ahol az elmúlt évek során már többször sikeresen állítottak elő a vonatkozó jogi előírások betartása mellett, olyan készítményeket, melyek a gyógyszerpiacon nem voltak elérhetőek, így segítve a betegek kezelésének folyamatosságát és gyógyulását, január végén megkezdték a koronavírusos betegek kezeléséhez szükséges dexametazon kapszulák gyártását.

„A hiányt a koronavírusos páciensek magas száma okozza. Jelenlegi kapacitásunk mellett 100 kapszula előállítása 30 percig tart. A standard kezelési protokoll alapján a járulékos oxigéntámogatást kapó, kritikus állapotban lévő betegeknél 10 napon át 6 mg-ot adagolva ajánlott a dexametazon szedése. – mondta Komjáthy Hajnalka, a komáromi kórház vezető gyógyszerésze. – A járóbetegeknek receptre az orvos pontos utasításai alapján készítjük el. Szükség szerint 4-6-8 mg-os dózisban, 10, 20 vagy több napra elegendő kiszerelésben. “

A dexametazont sokféle diagnózis, – onkológiai, autoimmun megbetegedések, akut ekcéma, reumás panaszok, bőrgyógyászati problémák, asztma – kezelésénél használják a szervezetben lévő gyulladás csökkentésére. A koronavírusos betegek szervezetében pedig segít megállítani a vírus okozta szövődmények súlyosbodását, így életeket menthet.

(komaromonline.sk, AGEL, nyitókép illusztráció)

Hozzászólások

hozzászólás