komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

COVID-19 pozitív beteget műtöttek meg a komáromi kórházban

Az élet néha váratlan helyzeteket produkál. A komáromi kórház sebészeti osztályának az orvosai vasárnap délután komoly kihívással találták szembe magukat, egy pozitív koronavírus tesztet produkáló pácienst kellett combnyaktörés miatt megműteniük. A több órás műtétet az úgyn. „vörös COVID zónában “, szigorú járványügyi előírások betartása mellett végezték el. A beteg állapota a műtét után kielégítő, a gyógyulás útjára lépett. A műtét sikeres végrehajtása bebizonyította, hogy a komáromi kórház a koronavírus-járvány idején maximálisan felkészült az ilyen helyzetekre is.

A komáromi idősek otthonának 80 éves lakója véletlen elesés következtében szenvedett balesetet. Az otthonban a közelmúltban több lakónál is koronavírus-gyanús tüneteket észleltek, így a közegészségügyi hivatal munkatársai a lakókat letesztelték.

A fent említett idős úr tesztje negatív lett. „Tekintettel arra, hogy az idősek otthonából érkezett, a pácienst a negatív teszteredménye ellenére elővigyázatosságból a „vörös COVID zónában “helyeztük el. Mivel nem volt közvetlen életveszélyben és állapota nem kívánta meg a halaszthatatlan műtétet, újra teszteltük. A PCR tesztje pozitív lett. Emiatt az operációt az ilyen esetekre elkülönített „vörös műtőben “, rendkívül szigorú járványügyi előírások betartása mellett végezték el orvosaink, “– mesélte az előzményeket az AGEL SK nyugati klaszterének orvos-igazgatója, MUDr. Rudolf Pelikán.

 

 

Majd részletezte, hogy az operációt végrehajtó sebészek és a műtőben tartózkodó szakasszisztensek az egyszer használatos védőöltözetben, amihez tartozik egy lábzsák is, továbbá zárt védőszemüvegben, FFP-maszkban, pajzsban és dupla kesztyűben operáltak két órán át, ami rendkívül megnehezítette a munkájukat.

A műtét előkészülete a megszokottnál jóval tovább tartott, mivel nemcsak az egészségügyi dolgozóknak kellett megtenniük a szükséges óvintézkedéseket, de a műtőt is fel kellett készíteniük. Az operáció sikeres befejezése után pedig nagy odafigyelést igényelt a védőruhák megfelelő leváltása, valamint a műtő teljes mértékű, mindenre kiterjedő fertőtlenítése. „A beteg rendkívül együttműködő volt és a műtét során sem a korából, sem pedig a koronavírus fertőzéséből kifolyólag nem lépett fel komplikáció. “– tette hozzá az orvos-igazgató.

 

 

A beteget intenzív megfigyelés céljából a kórház COVID zónás intenzív osztályán helyezték el. „A váratlan helyzet megmutatta, hogy a kórház orvosai pontosan tudják, hogy egy ilyen „éles “helyzetben miként kell eljárniuk, és remek csapatmunkát végezve, zökkenőmentesen tették a dolgukat, kezelték a beteget. “- fűzte hozzá Pelikán doktor.

A kórház igazgatója, Miroslav Jaška mindezt még kiegészítette azzal hogy „nagyon örülök, hogy intézményünk sebészetén és baleseti sebészetén is adekvát módon úgy tudjuk ellátni a beérkező betegeket, hogy közben nem veszélyeztetjük sem az orvosaink, sem az egészségügyi szakdolgozók, de a többi beteg egészségét sem. A leghatékonyabb fertőtlenítési módszerek, védőfelszerelések, védőeszközök és a vörös zónák kialakításának köszönhetően képesek vagyunk a COVID-19 fertőzés lehetőségének maximális kizárására. Kórházunk járványügyi szempontból biztonságosabb, mint a lakosság megszokott élettere. “- konstatálta az igazgató.

(komaromonline.sk, forrás AGEL SK)

Hozzászólások

hozzászólás