komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Bezárják a postát Őrsújfalun

 

Bezárják az őrsújfalui postát. Január második felében jelentette be a Szlovák Posta, hogy az ország nyolcvan kistelepülésén és húsz városában szüntetnék meg a veszteséggel működő postahivatalokat, továbbá a tervezett modernizáció megvalósítása után 756 alkalmazottat bocsájtanának el. Akkor Ivan Rudolf, a közlekedési minisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy terveikről előre értesíteni fogják az érintett település lakosságát és polgármesterét.

„A Szlovák Posta mindennemű hivatalos értesítés és az önkormányzat véleményének meghallgatása nélkül döntött az újfalui posta bezárása mellett. Az őrsújfalui postára viszont már kiküldtek egy belső levelet, melyben az alkalmazottakkal tudatták, hogy február 26-tól ideiglenes időig felfüggesztik a fiók működését. Szerződésújítás előtt váratlanul ért minket a posta döntése. “– ismertette a kialakult helyzetet Keszegh Béla, Komárom város, melyhez a közel kétezer lakosú Őrsújfalu közigazgatásilag tartozik, polgármestere.

Keszegh Béla hangsúlyozta, hogy az őrsújfalui postafiók rendkívül forgalmas, mivel nem csak a helyiek veszik igénybe a szolgáltatásait. Kiváló elhelyezkedésének és a jó parkolási viszonyoknak köszönhetően a főút mellett álló posta az „átutazók “közt is igen népszerű.

A település egyetlen postája a helyi kultúrház épületében székel, melynek tulajdonosa Komárom városa. A fiókiroda helységeit rendkívül méltányos, havi 70 eurós összegért bérli a város önkormányzatától a Szlovák Posta. Komárom városa a múlt évben felújíttatta az épület belső tereit és az előtte lévő teret. Ebben az évben pedig a kultúrház külső rekonstrukciója van tervben.

Korábban a kultúrházban tevékenykedő ÉS?! Polgári Társulás egy sikeres pályázaton elnyert anyagi támogatásból felújíttatta az épület tetőszerkezetét, a beltéri ajtókat és a mosdókat, amiket a színház tagjai és a posta alkalmazottjai közösen használnak.

A posta megmentésére Molnár Marián városi képviselő petíciót kezdeményezett, melyet már közel ezren írtak alá. „A posta bezárásával kapcsolatban tiltakozásunkat fejeztünk ki a Közlekedési Minisztérium felé, melynek hatáskörébe tartozik. Úgy gondolom, hogy a korszerűsítés nem járhat együtt azzal, hogy a lakosságnak megnehezítik a mindennapjait, hiszen a posta bezárása esetén az Őrsújfalun élőknek a komáromi posták szolgáltatásait kellene igénybe venniük. A nyugdíjasoknak is ide kellene bejutniuk ahhoz, hogy átvegyék a nyugdíjukat. Ez teljesen ésszerűtlen és elfogadhatatlan. “– zárta a beszélgetést Keszegh Béla.

(komaromonline.sk, FL)

 

Hozzászólások

hozzászólás