komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Beszámolót tartottak az aktuális járványügyi helyzetről a városházán

MEGOSZTÁS:

 

Komárom polgármestere, Keszegh Béla január 8-án sajtótájékoztatót hívott össze a Komáromi Városháza nagytermében, azzal a céllal, hogy informálják a lakosságot a jelenlegi járványügyi helyzetről és annak a terjedését célzó intézkedésekről. A sajtótájékoztatón részt vett: Mgr. Denisa Masárová, a Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) igazgatónője, Mgr. Miroslav Jaška, a komáromi kórház igazgatója, MUDr. Viola Miklós, a megyei egészségügyi bizottság elnöke, valamint Ing. Banai Tóth Pál, járási elöljáró.

Denisa Masárová, a Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) igazgatónője ismertette a komáromi járásra vonatkozó aktuális adatokat, melyek szerint a pozitív koronavírusos esetek száma 2020. december 19-től számítva két héten át folyamatosan emelkedett. A fertőzöttek száma január első hetében napi 100 (PCR- és antigén tesztek együttesen) körül mozgott. A megugró esetszámok a családlátogatásokra, a karácsonyi és szilveszteri összejövetelekre, valamint a céges évzárókra voltak visszavezethetők. Sajnálatos módon a lakosság egy része nem tartotta be a kormány által javasolt „buborékban” eltöltött ünnepeket. Elmondta, hogy tisztában van a tesztelési pontok túlzsúfoltságával, de ettől függetlenül kéri a lakosságot, hogy sorban állás során tartsák be a 2méteres távolságot. Abban az esetben pedig, ha valaki tüneteket észlel magán, hívja fel a körzeti orvosát, aki PCR tesztre pontos időpontot kérhet a számára. Az elmúlt héten 500 körül volt a pozitív teszteredmények száma. Napi lebontásban a számadatok stagnáltak, nem mutattak emelkedő tendenciát. Ez az esetszám azonban még mindig rendkívül magas. Véleménye szerint a járványgörbén csakis az összlakosság felelős magatartásával lehet javítani.

Miroslav Jaška, a komáromi kórház igazgatója a Regionális Közegészségügyi Hivatal igazgatónőjének a beszámolójára reflektálva elmondta, hogy a két hónappal ezelőtti helyzethez képest, amikor a kórház elérte a kapacitása határait és az egészségügyi dolgozók közül olyan sokan voltak karanténban, hogy már veszélyeztetve volt a betegellátás folyamatosságának a biztosítása, most probléma mentesen tudják biztosítani az intézmény működését. Annak ellenére is, hogy az év utolsó napján egy még a múlt héten meghozott minisztériumi rendelet értelmében kénytelenek voltak átszervezni a fekvőbeteg-ellátást és a rendelkezésre álló kórházi ágyak további 30%-át felszabadítani és úgy átalakítani, hogy azokon szükség esetén lélegeztetni tudják a betegeket. Így összességében 49-re bővült a covid részleg kapacitása, és egyszerre három beteget tudnak lélegeztetőgépre kapcsolni. Miroslav Jaška részletesen informálta a sajtó jelen lévő munkatársait arról is, hogy a tegnap nap folyamán elkezdték a Covid-19 koronavírus elleni védőoltások beadását. Három rendelőt alakítottak át oltópontnak, ahol szükséges számú oltóanyag esetében folyamatosan tudnának dolgozni. Akár napi 300 személy védettségét is biztosítani tudnák. A tervek szerint az elkövetkező két napban további 500 alkalmazottat oltanak majd be, majd megkezdik a lakosság szélesebb körének a beoltását. Már azok a személyek is regisztrálhatnak, akik közvetlenül vagy közvetve segítik a betegek ellátását, a szociális intézetek és szociális otthonok dolgozói, a szociális terepmunkások, a mobil mintavételi állomások, valamint a mentőszolgálatok alkalmazottai, továbbá az egészségügyi képzésekben részt vevő hallgatók is. Végezetül elmondta, hogy mivel a koronavírus okozta megbetegedésre még nincs megfelelő gyógymód, mindenképpen a megelőzésre, amit a vakcina szolgál, kell fektetni a hangsúlyt.

A megyei egészségügyi bizottság orvos-elnöke, Viola Miklós felvázolta az aktuális járványügyi helyzetet és ismertette a helyzetet, ami a nyitrai kórházban a betegellátás összeomlásához vezetett. Annak érdekében, hogy járási szinten vissza tudjuk szorítani a járvány terjedését, lehetővé tették a körzeti és a szakorvosok számára is, hogy a hozzájuk forduló betegeket leteszteljék. A pozitív eseteket jelenteniük kell a közegészségügyi hivatal felé.

Banai Tóth Pál mérnök, járási elöljáró elmondta, hogy a komáromi lakosság részére milyen tesztelési lehetőségek bebiztosítását készítik elő. Antigéntesztekből, melyeknek a beszerzése a Járási Hivatal kompetenciájába tartozik, nincs hiány, felkészültek a szélesebb körű tesztelésekre is. A hétvégén a Matica Slovenská székházában a járás óvodapedagósusainak átfogó tesztelésére kerül majd sor, ezt követően pedig az iskolák pedagógusait és azokat a szülőket fogják letesztelni, akik előzetesen beregisztráltak. A jövő hét végén, a komáromi sportcsarnokban tartandó tesztelésre eddig 8120 jelentkeztek. Aki szeretne részt venni, még beregisztrálhat. Az elöljárótól megtudhattuk, hogy az elmúlt időszakban a Városi Hivatal 300 munkatársát is letesztelték. További jó hír, hogy a Semmelweis Ignác Egészségközpontban található mintavételi ponthoz most már a korona.gov.sk oldalon pontos időpontot lehet igényelni, így elkerülhető a hosszadalmas várakozás. Felszólalását azzal zárta, hogy rendkívül hálás a komáromi tűzoltóknak és rendvédelmi szerveknek, hogy segítik a Városi Hivatal munkáját a járvány megfékezésében.

A sajtótájékoztatót Keszegh Béla polgármester összefoglalója zárta, melyben elmondta, hogy rendkívül nagy eredménynek tartja, hogy a komáromi kórház az elmúlt években felzárkózott az élmezőnybe és a minisztérium az ország 25 legjobbja közé sorolta, így lehetőséget kaptak az oltópontok kialakítására. Remélhetőleg idővel az oltóanyag ellátás is gördülékenyen fog majd működni. Hétfőtől, január 11-től Komáromban szeretnék megnyitni az óvodákat, a munkát azonban kizárólag azok az alkalmazottak kezdhetik meg, akiknek a hétvégén negatív eredményt mutat a tesztjük. „Szeretnénk, ha a szülők biztonságban érezhetnék a gyermekeiket.” Végezetül elmondta, hogy reméli, hogy Komárom lakossága, akik már sokszor bizonyították a történelem során, hogy nehéz időkben képesek összefogni, most is bizonyítanak és fegyelmezetten betartják a javasolt járványügyi előírásokat önmaguk, családjuk és egymás érdekében.

(komaromonline.sk, JN)

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás