komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Bérlakások építését kezdte el Komárom városa

 

Jövő ősszel költözhetnek be az új lakók abba a 14 bérlakásba, amit állami támogatásból alakítanak ki a Komáromhoz tartozó Őrsújfalun. A Városi Hivatal a későbbiekben pontosítja majd a lakosok részére a lakásigénylési kérvények beadásának időpontját.

A nagy világégés után az addig megszokottnak és elfogadottnak számító többgenerációs családmodell megkezdte az átalakulását. Egyre több fiatal költözött be a jobb élet reményében a városokba. Komáromban is, ami nagyüzemeinek és gyárainak köszönhetően vonzó célpont volt, számtalan fiatal család kezdte meg közös életét. A 70′-80′-as években gombamód nőttek a lakótelepek, épültek a panellakások.

 

 

A rendszerváltás után a bérlakások építésének állami támogatása egyre jobban elmaradt. Jelenleg A PSS lakás-takarékpénztár adatai szerint Szlovákiában 1,669 millió lakást tartanak nyilván, és ennek a számnak csupán 6%-a bérlakás. Ez az arány Csehországban 21%, Ausztriában pedig 42%. A helyzet Komáromban sem jobb, mint az ország más részein. Ennek következtében a fiatalok egy része kénytelen a szülőknél, a „mama “hotelban maradni, albérletbe költözni, vagy hitelre vásárolni lakást. Mivel azonban a kereslet jóval magasabb, mint a kínálat, a lakásárak jócskán elszálltak. Komáromban a háromszobás lakások átlagára 60 000 euró körül mozog.

„Az aránytalanul magas ingatlanárak csökkentését kizárólag új lakások építésével tudjuk elérni. Ezért is támogatta az önkormányzatunk Molnár Marián képviselő javaslatát, hogy az egykori örsújfalusi iskola épületében alakítsunk ki bérlakásokat. A Városi Hivatal által a projektdokumentáció elkészítésére kiírt közbeszerzési pályázatot a Tonex Kft. nyerte el. A napokban az állami szervek utolsó jóváhagyását és kézhez kaptuk, ezzel zöld utat kapott az építkezés. “– mondta Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

 

A volt iskola épülete

Az egyre dinamikusabban fejlődő őrsújfalusi városrészben, a 2005-ig működő iskola épületében, az Állami Lakásfejlesztési Alap támogatásával 14 (7 háromszobás, 6 kétszobás és 1 egyszobás) bérlakás épül. A tervek szerint a lakások alapterülete 31 négyzetmétertől 69 négyzetméterig terjedő lesz, és mindegyikhez 3.5 négyzetméteres balkon is tartozik majd. A korábban az Állami Földalaphoz tartozó telek kérdését a város már a múlt évben rendezte, ezzel is előkészítve a lakások építését.

Az alacsony rezsiköltségű, A0-ás energetikai besorolású bérlakások, a szükséges infrastruktúra, valamint az épület melletti 20 parkolóhely beruházási összköltsége 750 ezer euró lesz. Ennek 40 %-a minisztériumi támogatás, a fennmaradó részt a lakásfejlesztési alap rendkívül kedvező hiteléből fedezi a város.

„Szeretnénk minél nagyobb tempóban behozni a város lemaradását. Fontos számunkra, hogy a fiatalok, a családok számára megkönnyítsük az otthonteremtést. Jövő ősszel, 17 év után, újra élet költözhet az egykori iskola épületébe, kényelmes lehetőséget adva 14 családnak a lakhatásra.” Keszegh Béla polgármestertől még megtudhattuk azt is, hogy már kidolgozás alatt a következő bérlakások tervezésének projektje, hogy folyamatos legyen Komáromban a bérlakások építése.

(komaromonline.sk, FL)

 

 

Hozzászólások

hozzászólás