komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Bemutatkozik az Eötvös suli napközije

Az Eötvös Utcai MTNy Alapiskolában a napközi reggeli (tanítás előtti) foglalkozásban és délutáni (tanítás utáni) tevékenységben valósul meg. A reggeli napközi már 6:15 – től várja azon alsó tagozatos tanulókat, akik szülei korán reggeltől dolgoznak. Itt a tanulók felkészülhetnek  önállóan a tanítási órákra – ismételhetik a tananyagot, megreggelizhetnek, egy jót játszhatnak, míg be nem csengetnek az első tanítási órára. A délutáni foglalkozások a tanítást követően  kezdődnek, amelyek egészen 16:30-ig tartanak. A szorgalmas napköziben elsősorban az a célunk, hogy a házi feladatokat még a napközi során tanulóink el tudják készíteni, amely a másnapi tanításra való felkészülés keretében történik. Természetesen a tanulásra való felkészülés mellett számos programot kínál a napközi. Különféle szakkörök, kézműves foglalkozások, mesedélutánok, illetve az adott évszakokhoz fűződő aktivitások színesítik a napközisek délutánjait. Az egészséges életmódra nevelés létfontosságú számunkra a mindennapokban. Iskolánk nagy hangsúlyt fektet a gyerekek egészséges testi fejlődésére, ezért a napközis foglalkozások keretén belül igyekszünk maximálisan kihasználni az iskolánk által nyújtott  sportolási lehetőségeket. Iskolánk nagyméretű sportpályával rendelkezik, melyet ügyességi játékok, labdajátékok keretén belül használjuk ki. Iskolánk udvara hamarosan egy közlekedési pályával gazdagodik, mely a közlekedési szabályok oktatásában nyújt segítséget a kisgyermekek részére. A napközi során arra törekszünk, hogy a tanulók
testi – lelki – szellemi fejlődése gördülékenyen valósuljon meg, s közben a tanulók játszva sajátíthassák el a tananyagot.

ISKOLAKÓSTOLGATÓ1

Mit jelent számunkra a szorgalmas napközi?

Napközi otthonunk egyik fő feladata a másnapi tanításra való felkészülés. A délelőtti tanórákon szerzett tudásukat a gyerekek a napköziben elmélyíthetik, megszilárdíthatják. Az egy – másfél órás tanulási idő alatt a gyerekek elkészítik írásbeli házi feladataikat, megtanulják és gyakorolják a szóbeli feladataikat. A napköziben lehetőség van az írás, olvasás, számolás és nyelvtanulási készségek fejlesztésére. A lemaradó vagy nehezebben tanuló gyermekekkel külön, egyénileg is foglalkozunk, hogy felzárkózhassanak társaikhoz. A gyerekek a napköziben megismerkednek különböző hatékony tanulási módszerekkel és technikákkal, amelyek segítik őket az önálló felkészülés útján.

A délutáni tanulási idő mellett még számtalan lehetőség nyílik a tanulók számára, hogy kellemes környezetben és aktívan eltölthessék az időt. A nevelők napról napra változatosabb foglalkozásokat találnak ki a gyermekek számára, mint például fejlesztő játékok, mesehallgatás, társasjátékok, rajzolás, illetve az egyes szakkörök nyújtotta lehetőségeket. A rossz idő se veszi el kedvünket a kikapcsolódástól, hiszen az iskola nyújtotta lehetőségeket kihasználva a médiateremben kellemes hangulatban mesenézésre is lehetőségünk adódik.

Havonta legalább egyszer minden egyes csoporttal meglátogatjuk a hozzánk közeli Szinnyei József Könyvtárat, s emellett még a Duna Menti Múzeumot is. A könyvtárban szebbnél szebb mesékkel vár minket a mi szeretett könyvtáros nénink, Jenei Gabika, aki az egyes ottlétek során kézműves foglalkozásokat is készít a gyerekekkel. Jenei Gabikának köszönhetően minden hónapban varázslatos mesedélutánok résztvevői lehetünk, Rezman Veronika pedig a Duna Menti Múzeum izgalmas kiállításain kalauzol bennünket szeretettel.

A napközi otthon az egész év során változatos programokkal készül, hogy a gyermekek életét színesebbé varázsolja, és akár a szülőkkel együtt egy családias délutánt tölthessenek el a mi iskolánkban. Ezekből néhányat meg is említenénk:

Tökparádé – tök jó móka

Idén is október utolsó napjainak egyikén tartottuk az immár jól bevált Tökparádét. Gyerekek, szülők és nagyszülők együtt szorgoskodtak az iskola folyosóján. Kezeik alatt sorra születtek a szebbnél –szebb alkotások. Az ötletek tárháza végtelen volt. Ez a foglalkozás egyrészt jó móka volt, másrészt mindenki kiélhette szunnyadó kreativitását. Gyermekeink örömtől csillogó szemmel tekintették meg az alkotásaikból készült kiállítást. Végül befejezésképp a töklámpásokban felgyulladtak a bennük elhelyezett mécsesek, és mindenki a jó munka érzésével tért haza.

TÖKPARADÉ1 TÖKPARADÉ2 TÖKPARADÉ3

Sárkányok iskolánk horizontján

Idén ősszel is megrendezésre került intézményünk udvarán a már – már hagyományosnak tekinthető sárkányeregetés, amelyen alsó tagozatos tanulóink mellett óvodások is részt vettek. A sok – sok vágtázó sárkány vígan hasította iskolánk területének légterét, amely pazar hangulatot és családias atmoszférát varázsolt körénk

SÁRKÁNYEREGETÉS1 SÁRKÁNYEREGETÉS2 SÁRKÁNYEREGETÉS3

Iskolakóstolgató – Gyakori vendégeink az ovisok

Szeretettel várjuk vissza mindig az óvodás csoportokat a mosolygós óvó nénikkel, akik vidámsággal és gyermekkacajjal töltik meg iskolánk falait. Mi cserébe ,,Szöszmötölő” című foglalkozásokkal, meleg teával és apró finomságokkal kedveskedünk nekik.
ISKOLAKÓSTOLGATÓ1 ISKOLAKÓSTOLGATÓ2

Farsangi bál

Iskolánkon hosszú évek óta nagy népszerűségnek örvend a farsang tájékán megrendezett álarcosbál. Így volt ez az idei évben is. A tornateremben Benes Ildikó és Pőthe István, a Jókai Színház művészei vidám dalaira ropták a táncot a különböző állatfigurák, boszorkányok, manók, tündérek és más mesealakok.

FARSANG1 FARSANG2

S végezetül szeretettel várjuk a kedves szülőket és óvodásokat
2016. március 23 – án (szerdán) nyílt napunkra, ahol betekintést nyerhetnek az oktató – nevel
ő munkába.

PaedDr. Barta Csilla

 

 

 

 

Hozzászólások

hozzászólás