komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Befejeződött a kaszárnyakapu restaurálása a komáromi erődben

MEGOSZTÁS:

2019/10/4

Amióta a nemzeti műemlékké nyilvánított újkori erődrendszert 2003-ban Komárom városa megvásárolta a Szlovák Köztársaság Védelmi Minisztériumától, ha kis lépésekben is, de folytonos az erődrendszer rekonstrukciója. Idén, a nyár végére befejeződött a kaszárnyaépület főkapujához tartozó belső kapualj felújítása is.

A munkálatok során, melyeket Csütörtöki András szobrász-restaurátor irányításával a ReStatua kft. végzett, eltávolították a megrepedezett, egymáshoz nem eléggé tapadó vakolatrétegeket, majd a műemlékvédelmi előírások betartása mellett újra vakolták, és restaurálták a lábazat kőburkolatát. A bontás során eltávolították a szovjet helyőrség katonái által lerakott deszka padlóburkolatot, ami alatt ott rejtőzött az eredeti rózsaszín-vörös mészkőburkolat. A 23 ezer euró értékű munkálatokra az anyagi fedezetet a Pro Castello Comaromiensi nonprofit szervezet a belépőjegyek árából teremtette elő.

 

 

„Az erődrendszer egyre aktívabb és tágabb körű népszerűsítésének köszönhetően idén rekordszámú, több mint 14 ezer látogató kereste fel a várat, ami a 2013-as adatnak a kétszerese. A legtöbb turista-és iskoláscsoport Csehországból és Magyarországról érkezik, de egyre gyakoribbak az osztrák, német vendégek is. Sőt, már jártak itt Kanadából, Jeruzsálemből, Amerikából, Ausztráliából, de még Japánból is érdeklődők. Nagy reményeket fűzünk a tavasszal bevezetett határon átnyúló Dunamente turisztikai kártyarendszerhez. Minél inkább elterjed majd a köztudatban ennek a lehetősége, remélhetőleg annál többen választják kirándulásuk célpontjául a komáromi erődrendszert. Az építkezés következő szakaszában, talán már jövőre, a kaszárnya főkapujának keleti homlokzatát szeretnénk felújítani, valamint abban az esetben, ha sikeres lesz a határon átnyúló pályázatunk, akkor a főkapuból nyíló nyolc helyiségen szeretnénk kicseréltetni az ablakokat, és kovácsoltvas rácsokkal felszerelni. A későbbiekben itt tervezzük egy fogadóhelyiség-jegypénztár kialakítását. Hosszútávú terveink között szerepel a kaszárnya főkapujától a kápolnarészig húzódó falrészt felújítása is. Ez azonban attól függ, hogy mikorra tudjuk rá önerőből előteremteni az anyagi erőforrást.“ – nyilatkozta lapunknak a Pro Castello Comaromiensi új igazgatója, Komáromi Városi Hivatal műemlékvédelmi és idegenforgalmi referense Ozimy Andrej, akinek a nevéhez fűződik annak a rózsaszín mészkőből készült emléktáblának a felfedezése a vastag vakolatréteg alatt, melyet 1879-ben Ferenc József és Erzsébet királyné ( Sissi) 25. házassági évfordulója alkalmából helyeztek el a laktanya kápolnája fölé, miután a császári ünnepre való tekintettel, Somor János bíboros, esztergomi érsek felújíttatta.

 

 

Valamikor a komáromi erődrendszer az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb, stratégiai szempontból az egyik legfontosabb objektumai közé tartozott. Remélhetőleg egyszer újra Európa egyik fontos ékköve lesz.

(komaromonline.sk – JN)

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás

Copyright © 2016-2020 NEC ARTE NEC MARTE P.T. | Newsphere by AF themes.