komaromonline.sk
MOZAIK
Az országban egyedül Csóka Elinél kaphatók bebalzsamozott rózsák
  •   

Rózsák alusszák tízéves álmukat egy boltban, amely nemrég nyitott a Duna rakparton. Eli rózsáit Kenyában balzsamozzák be, majd a Vermont világcég egy prágai nagyraktárba szállítja, ahonnan Közép-Európa országaiba kerülnek. Szlovákiában csak Csóka Elinél kaphatók.

„Pöstyénben, Kassán, Pozsonyban is voltak boltjaik, de csakhamar betiltották ezeket az üzleteket, miután észrevették, hogy áron alul kínálták a páratlan bebalzsamozott rózsákat” – fogadott Csóka Eli zenész, vállalkozó. Hozzátette, ugyanannyiért kell adniuk a virágcsodákat, amennyiért bárhol árusítja a cég.

 

 

Figyelve az árakat, nem olcsó a bebalzsamozott rózsa, tizennyolc eurótól hatvanöt euróig vannak virágcsodák a boltban. „Ha valaki vesz valahol néhány szál rózsát ötven euróért, négy nap múlva elhervad. Itt kifizet a kedves vevő ötven eurót és akár tíz évig is gyönyörködhet a virágban, attól függően, milyen fajta. A kisebbek előbb elhervadnak, de található nálunk olyan virág, amely több mint tíz évig is elél. A kenyai cég két év jótállást ad minden bebalzsamozott növényre”.

 

 

Január közepén nyitottak. Csóka Eli úgy fogalmazott, ez alatt az idő alatt megfordult a boltban jó néhány komáromi, és messzebbről is jöttek. „Ma eddig ketten voltak” – árulta el –„Valentin-napon verekedtek, ki, melyik virágot viszi el. Most egy kicsit ki is ürült az üzlet – szabadkozott.

 

 

A bebalzsamozott rózsákra Csóka Eli felesége bukkant az interneten. Felhívták a forgalmazó céget, hamarosan megkapták az albumot, amelyből válogathattak, leadták a megrendelést, két nap múlva megérkezett a küldemény. „Kipakoltam, és majdnem elájultam, olyan gyönyörűek ezek a virágok. Az öt-harminc fokot bírják. Nem kell víz, nem szabad kézzel tisztítani, csak hajszárítóval lefújni. Az összes dobozon olvasható a használati utasítás. Sokan jöttek, hogy temetőbe vinnék. Nem ajánlott temetőbe vinni! Hideg van, ráesik az eső. Lemosódik a balzsam és vége a virágnak” – magyarázta Csóka Eli.

 

 

Széles a kínálat a boltban. Kiderült, majdnem minden fajtából rendeltek. „Volt egy csokor, ami száz euróba került. Jött egy vevő, és azt kérte, a legszebb csokrot adjam neki. Rámutattam, azt mondta a vevő, rendben, csomagold be” – mesélte, majd megmutatta a parfümözött rózsákat, a levelekkel borított labdaformát, egy szép bokrot, majd az ananász nevű díszvirágot. A balzsamozott rózsák mellett, élő orchideákat és különleges szappanokat is kínálnak. „Hétfőtől péntekig, reggel nyolc órától délután öt óráig várjuk a kedves vásárlókat. A hétvégék szabadok, mert ha valahol muzsikálni kell, akkor megyek” – tette hozzá a hegedűs, gitáros, aki harmincöt évet zenélt Európában. „Most már havonta két-három fellépés van. Nincs több. Elrontották a mostani zenészek, akik megvették az orgonát, odaállnak, megnyomják a play gombot, és mindent eljátszanak. Ezért döntöttem úgy, hogy a zene mellett, belevágok valami üzletbe. Olyanba, ami még nem volt Komáromban” – sorolta a zenész.

 

 

Szerinte, ha megjön a jó idő, amikor majd kiteszik a virágokat a bolt elé, több ember érdeklődik a bolt iránt. „Egy hónapon belül lesz weboldalunk, az interneten is megtekinthető lesz a kínálatunk” – mondta búcsúzóul Csóka Eli.

 

 

 

 

 

 

(komaromonline.sk)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook