komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A világháborúk komáromi áldozataira emlékeztek

DÉL-KOMÁROM – 2012-ben állíttatott emléktáblát a Komáromi Erődök Barátainak Egyesülete (KEBEL) a Don-kanyarnál elesett komáromi katonák emlékére, két évvel később pedig az első világháború kitörésének 100. évfordulóján a helyi áldozatoknak emeltek táblát. Idén, a doni katasztrófa 74. évfordulóján mindkét világégés hősi halottjai előtt lerótták kegyeletüket. Az eseményen tiszteletét tette dr. Molnár Attila polgármester is.

1

Mintegy 80 komáromit sikerült felkutatnunk, akik a Don-kanyarnál vesztették életüket. A 2012-ben állíttatott emléktábla az ő nevüket őrzi. Minden esztendőben megemlékezünk róluk – mondta el Bágyi Ferencné, a KEBEL elnöke.

5

Az első világháború centenáriumának alkalmából ismét emléktáblát avattak, akkor a Nagy háború helyi áldozatai előtt róva le kegyeletüket. Idén mindkét tragédia hősi halottjairól megemlékeztek, koszorúkat helyeztek el a Monostori erőd falán lévő emléktábláknál.

7

Az eseményen közreműködött a Duna Népdalkör és az Alapy szakközépiskola tanára, Oláh Kálmán,. Bálint Ferenc, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főmuzeológusa előadást tartott, A Nagy háború komáromi áldozatai címmel. Ebből kiderült, hogy az első világháborúnak több száz helyi áldozata volt, ők főként a katonaság tagjai közül kerültek ki, mert a világégés harcai nem érintették annyira a civil lakosságot. A legénységi állományú katonákról sokszor csak egy-egy bejegyzés maradt fenn, a tisztekről több információ áll rendelkezésre. A nevek közül különösen is fontos, Keresztes Gyula honvéd százados személye, ugyanis ő az egyetlen dél-komáromi, akit eredetileg itt temettek el. A katona ugyan túlélte a háborút, de a sérülései miatt műteni kellett, és az operáció szövődményeibe halt bele 1921-ben. A legtöbben idegen földben nyugszanak, de vannak olyanok, akiket családjuk exhumáltatott, így végül a mégis a komáromi temetőben leltek örök nyugalomra.

(RG, komaromonline.sk)

 

 

Hozzászólások

hozzászólás