komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Az Élet Menete 2019 – A Selye János Gimnázium diákjainak látogatása az auschwitzi haláltáborokban

MEGOSZTÁS:

2019/5/14

Május elején a gimnáziumunk diákjai immáron másodszor vettek részt Az Élet Menete nevezett rendezvényen, amelyet Az Élet Menete Alapítvány budapesti szervezőinek köszönhettünk.

A nemzetközi holokauszt emléknapot évről-évre Auschwitzban rendezik meg. Ezen az emléknapon több mint 50 országból érkeznek fiatalok és idősek, zsidók és nem zsidók, hogy a vészkorszak áldozatainak tiszteletére megtegyék az egykori halálmenetek egyik útvonalát Auschwitz I. és Auschwitz II. – Birkenau között. Így tettünk mi is.

 

 

A négy napos program a Dohány utcai zsinagógában kezdődött majd a krakkói Kazimiers-negyedben folytatódott. A rendezvény további két napja, szinte teljes egészében, Auschwitzban és Birkenauban zajlott. Ez lehetőséget teremtett mindannyiunk számára, hogy mélyebben megismerkedhessünk a vészkorszak kérdéseivel, és ezt nemcsak a lelkes budapesti vezetőinknek köszönhettük, hanem az auschwitzi barakokkban létrehozott emlékkiállításoknak is, amelyek sokszor a művészet univerzális nyelvezetével kiegészítve segítették a történelem száraz ismereteinek a befogadását. Hazérkezésünkkor a Duna-part Cipőinél gyújtottunk mécseseket.

 

 

Az Élet menete ideje alatt mindannyian kék kabátban voltunk. Így a két tábor között vonuló kék kabátos embertömeg hosszú folyóra hasonlít. A Tóra szerint a folyó az idő szimbóluma: az időé, amely nem moshatja el az emléket.

Az Élet menete üzenete valójában ez, hogy emlékezni és emlékeztetni kell – mert az emberi sötétség láthatatlansága, ha láthatóvá válik, köszönhetően a tömegeket manipuláló propagandának – szörnyeket és szörnyűségeket szül. Ezen nem léptünk túl, ma is aktuális.

Auschwitzban minden harmadik áldozat magyar állampolgár volt, mintegy félmillióan voltak.

A lengyel parlament 1947 júliusában döntött arról, hogy a koncentrációs tábor fennmaradt részén, Auschwitz I és II. területén létrehozza az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeumot. Az UNESCO 1979-ben nyilvánította a világörökség részévé a helyet.

„Auschwitz igazi problémája az, hogy megtörtént, és ezen a tényen a legjobb, de a leggonoszabb akarattal sem változtathatunk.“ – Kertész Imre

(Szabó Gábor, kép: Laux Georgina és Az Élet Menete Alapítvány)

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás

Copyright © 2016-2020 NEC ARTE NEC MARTE P.T. | Newsphere by AF themes.