komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Az állatorvos tanácsai: Mire ügyeljünk, ha kutyát szeretnénk?

DSC_0072A társállattartás népszerűsége még napjainkban is egyre növekszik. Egyre többen választanak a ritka és egzotikus állatfajták közül, de a legtöbben mégis a kutyatartás mellett döntenek. Mire kell leginkább odafigyelnünk és felkészülnünk  mint a leendő tulajdonosnak? Mi alapján válasszunk kutyust, milyen betegségektől kell óvnunk őket?  Most a kutyatartásról kérdeztük a szakembert, MVDr. Németh Péter állatorvost. 

Mielőtt valaki kutyát vásárol vagy örökbefogad, sok mindent át kell gondolnia.  Elvégre nem mindegy, hogy milyen az életstílusa, a családja nagysága, a lakóhelye, és ami a legfontosabb, mennyi időt tud majd vele tölteni. Számítania kell ugyanis arra, hogy a kutyatartás igencsak időigényes, hiszen az állatot naponta többször is sétáltatni kell. Ebből adódóan a kisgyermekes családoknak, és a nagyon elfoglalt embereknek inkább cica vagy nyuszi tartását javasolnám. Ahogyan az emberek, az állatok is mind-mind különbözőek. Ez nem csak a méretükben nyilvánul meg, hanem a temperamentumukban, sőt egyéniségükben is. Éppen ezért nagyon fontos az ideális fajtaválasztás. Mindenkinek a saját életritmusához és lehetőségeihez képest kell megtalálnia a számára megfelelő fajtát. 

Mire kell odafigyelnünk, mielőtt hazavisszük a kiskutyát, valamint az első időszakban?

Mielőtt átveszi valaki a kölyökkutyát a tenyésztőtől, mindenképpen ellenőrizze le a kutyus oltási könyvét, mert az első alapoltás (hathetes korban kötelező) – beadását igazoló bejegyzésnek már mindenképpen benne kellene lennie. Emellett az állatot csak úgy ajánlatos elhozni, ha már legalább háromszor volt féregtelenítve. Amennyiben ezek nincsenek meg, azonnal el kell vinni a kölyköt állatorvoshoz, hogy az pótolja a hiányosságokat. A fertőző betegségek elleni védőoltások közül a következőt tízhetes korban kell megkapniuk, majd egy hónapra rá a következőt. Öt – hat hónapos kora körül pedig a veszettség elleni védőoltást kell beadatni a kutyusnak. Ezeket, az alapoltásokat évente meg kell ismételni. Féregtelenítésre gyakrabban, évente négyszer ajánlatos elvinni a kutyust. Ezen kívül be lehet még oltatni Lyme-kór ellen is, de ez elég költséges. Mivel ez a betegség viszonylag ritkán fordul elő – az esetek 3%-át teszi ki – és nem annyira veszélyes a kutyákra nézve, én nem szoktam ajánlani.  

A kutyákra nézve melyik a legveszélyesebb betegség?

Itt, Dél–Szlpet1ovákiában rendkívül elterjedt egy, a kullancsok által terjesztett parazita okozta megbetegedés, a babéziózis. Ez a parazita a vörös vérsejteket támadja meg, amik aztán szétesnek, és a vérfesték a vizeletbe kerül. Ez pedig a vesék visszafordithatlan károsodásához, majd leállásához vezet.  Sajnos ez ellen a betegség ellen védőoltás nem létezik, így a hangsúlyt mindenképpen a megelőzésre kell helyezni. Én azt ajánlom, hogy séta után rendszeresen ellenőrizzék a kutyust nincs-e benne kullancs, illetve ha van, azt minél hamarabb ki kell venni. Ha találnak benne kullancsot, érdemes beadatni a betegség kezelésére használatos szérumot, ami aztán egy hónapig védettséget nyújt az újrafertőződés ellen. Emellett ajánlatos havonta a kutyusokat olyan repellens készítménnyel lekezelni, amely megakadályozza az ízeltlábúak megkapaszkodását. Ezeket, az ampullákat, minden állatorvosoknál be lehet szerezni. Emellett léteznek még kullancsellenes nyakörvek is, de sajnos egyik módszer sem tökéletes, így a legjobb ezeket kombinálva alkalmazni. 

Aki menhelyről választ magának új társat, mire ügyeljen leginkább?

Arról pontos ismereteim nincsenek, hogy minden menhelyen kötelező-e az egy hónapos karantén, de a komáromi menhelyre bekerülő kutyusoknál ezt az időt szigorúan betartjuk. Ezután megkapják az oltásokat, féregtelenítjük, majd ivartalanítjuk őket. Így az örökbefogadó gazdiknak nincs mitől tartaniuk.

(komarom.online)

Hozzászólások

hozzászólás