komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Ausztria szigorít, QR kód nélkül nem engednek be minket

 

Az egyre rosszabbodó szlovák járványügyi helyzet miatt Ausztria még január 9-én megszigorította a két ország közti határátkelőhelyek ellenőrzését. A kisebb határátkelőhelyeket lezárta, a nagyobbaknál pedig minden beutazó személyt ellenőriznek. A beutazás feltétele eddig egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy antigén-teszteredmény, munkáltatói igazolás ill. karanténkötelezettség volt. A karantén alól csak az ötödik napon, saját költségre, elvégeztetett negatív teszteredmény birtokában lehet mentesülni.

Péntektől, január 15-től, tovább szigorítanak. Az Osztrák Egészségügyi Minisztérium rendelkezése alapján már csak előzetes elektronikus regisztráció után lehet beutazni Ausztriába.

A regisztráció után mindenki kap egy visszaigazoló emailt a határátlépéshez szükséges QR-kóddal ellátott igazolással, amit kinyomtatva vagy elektronikus formában kell a határon bemutatni.

Január 24-ig azonban az Ausztriába érvényes kijárási tilalom és lezárás miatt turisztikai céllal nem lehet beutazni.

A regisztrációs kötelezettség alól mentesülnek:

a.) Egészségügyi ellátás céljából korlátozás nélkül beutazhatnak mindazok, akik kötelező egészségbiztosítással rendelkeznek Ausztriában és azok is, akiket orvosi okokból egy meghatározott osztrák egészségügyi intézményben kell kezelni. A belépéskor be kell mutatni a halaszthatatlan orvosi kezelésről szóló igazolást.

b.) Az előre láthatatlan és halaszthatatlan, méltányolható családi okból beutazók korlátozás nélkül léphetnek be (pl. súlyos betegség, haláleset, temetés). A tervezhető családi okból (pl. születésnap, esküvő, keresztelő) történő beutazás azonban csak korlátozás mellett lehetséges.

c.) Korlátozás nélküli beutazások: az áru- és személyforgalom fenntartása céljából (pl. buszsofőrök), tranzit a feltétlenül szükséges megállással, rendszeres ingázás munkavégzés (kivéve: személyi gondozók), tanulmányok folytatása céljából, valamint családi okból vagy élettárs látogatása céljából, repatriáló járatok személyzete tagjaként történő beutazás.

(komaromonline.sk, TASR)

 

Hozzászólások

hozzászólás