komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Átadták az új bérlakásokat Örsújfalun

Csütörtökön délután vehették át a családok a kulcsokat az újonnan épült bérlakásokhoz Örsújfalun. Az átadón jelen volt Katarina Brunczková államtitkár asszony is, aki a bérlakás programot (SFRB) felügyeli. A kulcsokat Keszegh Béla polgármester adta át az új lakóknak.

Örsújfalun a korábbi iskola épülete 17 évig kallódott, 3 éve kezdődtek el a felújítással kapcsolatos előkészületek. Az építkezés egy éve indult, a kiadások 40 százaléka állami támogatás, a fennmaradó rész pedig előnyös állami hitel, amit a lakbér formájában térítenek a lakók.

A 14 lakás a legújabb előírásoknak megfelelő, rekuperációs légtechnikával és 8 napelemmel a tetőn, amely a meleg víz előállítását segíti. Az épület hőszigetelése A0-ás normának felel meg, így a rezsiköltségek is a lehető legalacsonyabbak. Az épület mellé 21 parkolóhely került kialakításra az új lakóknak, a város rendezte a zöld területet is az épület körül.

A korábbi jelentkezések alapján, a sorsolást követően 10 család költözött most be, a maradék négy lakásra a közeljövőben jelentkezhetnek az érdeklődők. Az átadó után Keszegh Béla polgármester megmutatta Bruncková államtitkár asszonynak azt az építkezést a belvárosban, ami két hete indult és további16 új startlakás létesül egy éven belül.

Mennyi a teljes költségvetése az őrsújfalui bérlakásnak?

Lakások: 721 907 eur
Technikai háttér: 29 900 eur

Ebből mennyi állami támogatás és mennyi a hitel (milyen kamattal)?

Lakások: Dotáció: 288 760 eur Hitel: 433 140 eur (1%-os kamattal)
Technikai háttér: Dotáció: 8 370 eur Hitel: 20 130 eur (1%-os kamat)

Milyen megújuló energiaforrást biztosít? Mire lesznek ott elegek a napelemek?

8 db egyenként 2,4 m2 felületű napkolektor lesz a tetőn felszerelve és fog segíteni a melegvíz előállításában ami egy 750 literes melegvíztartályra lesznek csatlakoztatva …Hőszigetelési norma A0

Mennyi parkolóhely lesz?
21 hely

 

 

(komaromonline.sk, FL)

Hozzászólások

hozzászólás