komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Átadták a felújított Jókai filagóriát

Szombat délelőtt a járványügyi intézkedésekhez igazodva, szűk körben átadták a megújult első komáromi Jókai emlékhelyet, a Jókai filagóriát. A felújítási munkák mellett újra áll Jókai Mór mellszobra a kupola alatt.

Az átadón Keszegh Béla polgármester szólt először, aki hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapnak a történelmi épületek és az ehhez hasonló épített kulturális örökségek. Ugyancsak Jókaihoz köthető a tavaly megújuló rác kápolna, amely mellett volt eltemetve Domonkos János kereskedő, akiről Jókai az Aranyembert mintázta.

 

 

A polgármester kitért a mellszobor történetére, hiszen eredetileg az Zala György alkotása volt, ami Budapesten van, majd ebből készült egy másolat Komáromba. Egy gipsz szobor volt, amely az idők során megrongálódott, maradványa a Duna Menti Múzeumban megtalálható. Felmerült az eredeti szobor újra formázása, azonban Csütörtöky András restaurátor javaslatára a komáromi Berecz Gyula mellszobrának újra öntésével valósult meg a szobor visszaállítása. A Berecz Gyula féle alkotása ugyancsak megtalálható a múzeumban, eredetileg Jókai 100. születésnapjára készült 1925-ben. Jókai centenáriumot nagy odafigyeléssel ünnepelte Komárom, a lakosok kicsinyített másolatot is vásárolhattak, de készült Jókai jelvény is, de az ünnepnapon a komáromi lakosok kivilágították az ablakaikat, így tisztelegve a város híres szülöttje előtt. A filagóriába került másolat egy bronz szobor, így minden bizonnyal tartósabb lehet mint a gipsz elődje. Berecz Gyula nevéhez fűződik a múzeum előtt található nagy Jókai szobor is.

 

Keszegh Margit, a Jókai egyesület elnöke és Keszegh Béla polgármester

Keszegh Margit, a Jókai egyesület elnöke, a csoportjuk nevében szólt az egybegyűltekhez, hiszen pontosan 20 éve alakult újra az egyesület. Az eredetileg 1911-ben alakuló egyesület nevéhez számos kulturális tevékenység fűződik, de kiemelten foglalkoznak a Jókai hagyományok ápolásával. Az egyesület vezetője elmondta, hogy jelképes ez a nap, hiszen november 28-án avatták sok évvel ezelőtt a Jókai szobrot a múzeum előtt és november 29-én volt a kultúrpalota átadója is. Ugyancsak kitért Szénássy Zoltán tanár úrra, akinek éppen november 28-án van halálának az évfordulója. Szénássy tanár úr fáradhatatlan mozgatója volt a kulturális eseményeknek.

 

 

A szobor leleplezése után a jelen levők rózsaszirmokat szórtak a szobor talpazatához, úgy mint 1913-ban az avatáskor, a Jókai egyesület képviselői pedig egy koszorút helyeztek el. Keszegh Béla elmondta, hogy a jövőben a város szeretné még megoldani a világítást és restaurátorral felújítani az építményt.

 

 

A Jókai filagóriát az író halála után kilenc évvel, 1913-ban állíttatta Beőthy Zsolt. A neves irodalomtörténész és tanár Budapesten lakott, de rendszeresen itt ünnepelte születésnapját. A telek korábban a Jókai családé volt, az író is gyakran itt töltötte idejét. Beőthy a Jókai iránti tiszteletből építette a négy oszlopra épülő kupolát, amelyet nápolyi utazása során látott. Mácza Mihály történész a tanulmánykötetében idézi, hogy Zala György szobrát egy kiállítóteremben látta, majd abból kért másolatot. A filagória avatása Beőthy születésnapjához, 1913. szeptember 7-én, számos híres közszereplő jelenlétében avatták fel a Jókai filagóriát, amely az első Jókai emlékhely lett Komáromban. A vendégek Jókai svábhegyi villájából földet, a balatonfüredi Jókai villa rózsakertjéből pedig szirmokat hoztak, amelyet a filagória köré szórtak az avatáskor.

 

 

A gipsz szobor később fokozatosan tönkrement, ezzel kapcsolatosan legendák is szárnyra keltek, azt bizonyítva, hogy már 100 éve is voltak hoaxok. L. Juhász Ilona etnológus ezzel kapcsolatosan az egyik könyvében ír, miszerint a Komáromi Lapok és a Komáromi Hírlap is azt közölte, hogy 1919. április 30-án a vörös katonák és a munkások cseh legionáriusokkal folytatott harcában a szobor megsérült, „fejlövést kapott”. A Komáromi Hírlap egy másik szerzője viszont leleplezte a valóságot, a szobor korábban is már meg volt rongálódva, egy egyszerű okból. A rossz elhelyezés miatt a tetejére csöpögött az esővíz, ami folyamatosan tönkre tette a mellszobrot.

A szobor a két világháború között teljesen tönkrement, de maradványai még ma is megtalálhatóak a Duna Menti Múzeum gyűjteményében. 1975-ben a Komáromi Múzeumbarátok Köre egy kétnyelvű emléktáblát tett ki a filagória oldalára, ami még ma is megtalálható. A Beőthy kertben korábban több szobor is helyet kapott, itt volt Kőrösi Csoma Sándor és a nápolyi Psyche szobra.
A filagória sok évig teljesen el volt hanyagolva, majd 2010-ben az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás átfestette. Az akkori avatón a kert utolsó tulajdonosa a Kreft család leszármazottja, Kreft-Horváth Lóránt és Szénássy Zoltán tanár beszélt, aki az egyik legaktívabb képviselő volt mindig a Jókai hagyománynak.

A mostani felújítás költségeit az önkormányzat fedezte, erre a célra 5 ezer eurót hagyott jóvá a képviselő testület. A bronz szobor visszaállítása mellett átfestették az oszlopokat, újra rakták a térköveket, új padokat helyeztek el, és kertészek rakták rendbe a növényzetet és a terepet.

(komaromonline.sk, FL)

 

Hozzászólások

hozzászólás