komaromonline.sk
MOZAIK
Archaikus technikákkal készült fotókból álló kiállítás nyílt a Zichy-pontban
  •   

2018. augusztus 7-én nyitották meg Varga Tibor, AFIAP fotóművész egyéni kiállítását a Zichy-pont civil rendezvényközpontban.

Az ógyallai születésű, jelenleg Perbetén élő és vállalkozó Varga Tibor kiállítása régi, archaikus több mint száz éves technikákkal készült fotókból áll, melyek visszarepítenek minket az időben. Ez az időutazás egy olyan világot mutat, melyben fontos volt a technikai és tárgyi tudás, az elmélyültség valamint a részletekre való aprólékos odafigyelés is.

 

Középen Varga Tibor, fotóművész

Varga Tibort, aki több mint 40 éve tagja a komáromi Helios Fotóklubnak, tagja a Szlovák Fotószövetségnek valamint alapító tagja a Magyar Fotóművészek Világszövetségének Holop Ferenc a Helios Fotóklub elnöke méltatta.

 

 

Holop Ferenc beszédében Varga Tibort, barátját egy nemeslelkű, segítőkész, a művészetekben tájékozott embernek titulálta, aki a fotóklub nélkülözhetetlen tagja. Dícsérte a fotóművész munkásságát, eredményeit is. (A teljesség igénye nékül a magyarországi, romániai, szerbiai, portugáliai, angliai, csehországi, szlovákiai világkiállításokat valamint a 2008-as FIAP- Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség Művésze minősítést.)

 

 

Majd úgy fogalmazott, “a digitális világtér hódítása sarkallta arra (Varga Tibort- szerk.), hogy a 2009-es évtől kezdve behatóbban foglalkozzon, régi archaikus technikákkal. Olyan fotográfiai eljárásokkal ismerkedett meg, mint az argentotípia, cianotípia, platinotípia valamint a nedves kollodiumos eljárás. Képein tükröződnek érzései, a világról alkotott véleménye és kísérletező kedve.”

 

 

Varga Tibor portálunknak elmondta, ” Amint látják, itt tartok most, de még rengeteg „titkot“ szeretnék megfejteni ezekről a régi fotográfiai technikákról, kifejezési módokról (…) Az egész kalandom úgy 2009-ben kezdődött, amikor Fedor Gabčan cseh-szlovák fotóművész kezembe adta Kincses Károly: Hogyan ne bánjunk el régi fényképeinkkel című könyvét, valamint jó néhány a könyvben leírt technikával készült saját alkotását. Ez egy teljesen új világot nyitott meg előttem, megérett bennem az elhatározás, hogy ebbe a világba én is megpróbálok belépni. Ezért részt vettem Ostraván Fedor Gabčan által vezetett rövid elméleti és gyakorlati bemutatón, ahol megismerkedtem a cianotípia, argentotípia és a platinotípia alapjaival. Nagyon sokat köszönhetek a Bugaci Kontakt Fotográfiai Tábornak is. 2013-ban Pozsonyban a Fotóhónap alkalmából lehetőségem volt megnézni Anna Strikland amerikai fotóművész többnapos előadását, és a „szárnyai alatt“ kipróbálni a guminyomat készítést is.”

 

 

Ezeknek az éveknek az eredménye Varga Tibor életében, a kiállítás a Mai Manó házban – Magyarország fotográfiai fellegvárában -, a budapesti Ágens Galériában, és a különböző fotográfiai szaklapokban való megjelenés. Sikereit mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy a Szlovák Fotószövetség által kiírt 2018-as fotópályázat győztesének járó oklevelet ő vehette át az elmúlt héten Rózsahegyen.

Ami viszont egyedi, s csak nekünk adatott meg, az itt van a Zichy-pontban, ahol elmondhatjuk, Szlovákiában, Magyarországon és az egész világon kevesen vannak olyanok, akik egyszerre ennyi nemes, archaikus eljárással készült fotót tudnának bemutatni. Én úgy gondolom, hogy Sir John Herschel az argentotípia és a cianotípia, William Willis a platinotípia felfedezője is szívesen fogna kezet és gratulálna Tibornak. “- zárta a gondolatait – ezzel megnyitva a kiállítást- Holop Ferenc.

Válogatás Varga Tibor munkáiból:

(komaromonline.sk – MA, fotók: Sedliak Pál)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook