komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A szakszervezetek is elítélik Matovič “projektjét”

 

A Szakszervezeti Társulások Konföderációjának (KOZ) képviselőtestülete elítéli a munkavállalók vagyis az alkalmazottak szankcionálását abban az esetben, ha valaki nem vesz részt az országos tesztelésen önkéntes döntésük kapcsán. A szakszervezeti képviselők ezért felszólítják a kormányt és a munkaadókat, hogy megértően bánjanak a munkavállalókkal, és ne büntessék azokat szabad döntésük végett.

A tesztelésen a polgároknak önkéntes alapon kellene részt venniük. Ezzel szemben a jelenlegi szabályozás szerint, ha úgy dönt, hogy nem vesz részt a tesztelésen, és nincs negatív koronavírus tesztje, akkor nem mehet dolgozni és el kell fogadnia a személyes szabadságának a korlátozását.

A szakszervezetek képviselői szerdai ülésükön elemezték a médiában is felröppenő híreket, miszerint a  munkaadók igazolatlan abszenciaként fogják vezetni, ha valaki negatív teszt hiányában nem tud munkába állni. Az igazolatlan távolmaradás pedig a munkaviszony megszűnését vonhatja maga után. Ennek nincs semmi jogalapja. A munkavállalókat képviselő KOZ képviselőinek véleménye szerint az emberek megfélemlítésér‹l van szó.

“A Szakszervezetek Konföderációjának képviselőtestülete elítéli az alkalmazottak manipulálását, megfélemlítését és szankcionálását, a tesztelésen való részvétel elutasításával kapcsolatban.“ – áll a KOZ SR sajtóközleményében.

A szakszervezetek képviselői azon a véleményen vannak, hogy a kormány jelenlegi határozata, mely szerint negatív teszt nélkül nem mehetnek dolgozni a munkavállalók, korlátozza a mozgás és a személyi jogok szabadságát. A Munka Törvénykönyve szerint ugyanis a munkavállaló alapvető kötelezettsége megjelenni a munkavégzés helyén.

Ugyanakkor ha negatív teszt nélkül jelenik meg, akkor az törvénysértés, ugyanis kimeríti a közegészség veszélyeztetésének jogi kategóriáját.

„ Közegészségügyi veszélyeztetés előfordulásának esetében a Munka Törvénykönyve szerint a munkaadó köteles elfogadni a munkavállaló hiányzását. Szakszervezetünk a kialakult helyzetre való tekintettel szakemberek segítségével vizsgálja át a jelenleg hatályban lévő jogszabályokat a munkavállalók érvényes kötelezettségeinek és jogosultságainak jelen helyzetben kialakult ellentétekre.“ – mutattak rá a szakszervezetek.

A járvány hatása és a gazdaság megmentésének érdekében hozott döntések megint a munkavállalók vállát nyomják. Ők azok, akinek összébb kell húzniuk a nadrágszíjat, akik elveszítik a munkájukat, csökken a bevételük vagy szociális segélyre szorulnak.

A módosított jogszabály elfogadásával csökken a minimálbér-tarifája és a bérpótlék és most még mehetnek tesztelésre is. Megint a munkavállalók fizetik a gazdaság újraindításának az árát. – áll a KOZ nyilatkozatában.

(komaromonline.sk, FL, forrás: aktuality.sk, nyitókép: dennikN)

Hozzászólások

hozzászólás