komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A nyílt nap helyett élménygazdag gyermeknapot tartottak a Csillag Óvodában és Bölcsődében

 

          

Egy jó oktatási intézmény ismérve a rendszeres, őszinte kommunikáció a pedagógusok és a szülők között, mert stabil nevelési alapokat csak úgy kaphatnak a gyermekek, ha a kettő fedi egymást és egymásra épül. Hogy a szülők jobban belelássanak gyermekeik óvodában töltött mindennapjaiba a református egyház által működtetett Csillag Óvoda és Bölcsőde, – mely a magyar kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programjának köszönhetően épült fel – igazgatónője szeptember 18-ra nyílt napot hirdetett.

Délelőtt a kicsik számára terveztek rendhagyó foglalkozásokat, délután pedig a szülőkkel egy gulyáspartin beszélgettek volna kötetlenül. „A gyermekekről, azok fejlesztéséről, keresztyén életre nevelésről és szeretetről, mert ahogy az tartja össze a családokat, úgy anélkül nem lehet ezt a hivatást sem sokáig végezni.” – osztja meg velünk a gondolatait, PaedDr. Both Zsuzsanna az intézmény július 1-én kinevezett új igazgatónője.

Sajnos eredeti tervüket a koronavírus-járvány második hulláma miatt a Járási Közegészségügyi Hivatal nem engedélyezte. A gyerkőcöknek azonban már korábban említették, hogy lesz egy nap, amikor móka, kacagás és kalandok várnak majd rájuk. A gyerekeket pedig becsapni, mert ők így élnék meg, nem lehet, mert megrendül a bizalmuk és a hitük a felnőttekben, így aztán az igazgatónő, aki korábban hat évig volt Víz Utcai MTNY Óvoda pedagógusa, majd az anyasági szabadsága letelte után a komáromi Szabadidőközpontban dolgozott, ahol 1 és 12 év közötti gyermekek foglalkoztatása mellett, Down-szindrómás, valamint autista gyermekek és felnőttek fejlesztésében nyújtott

 

 

segítséget, gondolt egy merészet és nagyot és az eredetileg tervezett nyílt nap helyett egy különleges gyermeknapot szervezett az intézmény kis lurkóinak, akik a kora délelőtti napsütésben izgatottan várták az óvoda példásan gondozott negyvenöt áras pázsitos udvarán a napindító tornát PaedDr. Slávik Éva tanárral és diplomás szakedzővel a Komáromi Szabadidőközpont pedagógiai szakmunkatársával, aki pillanatok alatt megtalálta a közös hangot a kicsikkel. Láthatóan mindenki élvezte a vidám, jókedvű Zenemanó-tornát, szívük szerint még a „nagyoknak” szurkoló bölcsődések is csatlakoztak volna hozzájuk. Nekik azonban ahhoz, hogy átkerüljenek az óvodai osztályokba, mert számukra egyenes az út, nem kell újra feltételezniük, várólistára várniuk, még kicsit nőniük kell.

 

 

„Az elmúlt években, és most nem a vészharangot szeretném kongatni, egyre komolyabb gondok vannak a gyerekek motorikus képességeivel. A szülők mivel túlterheltek, örökösen rohannak, többnyire autóval viszik a gyerekeiket mindenhová. Délután meg már többnyire otthon a család. Nincs módjuk megtanulni átmászni egy természet adta akadályon vagy felmászni akár egy fára. Ezért tartom rendkívül fontosnak, hogy az óvodákban komplex testnevelési foglalkozások legyenek tartva a kicsiknek, mert ha ebben a korban nem megfelelő a gyerekek mozgásfejlesztése, akkor nem válik koordináltá a mozgásuk és nem rögzülnek az irányok sem. A nagymozgások magukkal hozzák a finommotorika, a kognitív és kommunikációs képességek, valamint az akaratlagos figyelem fejlődését, amik az iskolaérettség alapjai. “– magyarázza az általa összeállított mozgássorozat lényegét Slávik Éva, aki missziójának tartja a gyermekek mozgásfejlesztését.

 

 

A fülig mosolygó, kipirult arcú emberkék ekkor még nem is sejtették, hogy most jön csak a nagybetűs meglepetés, a nap csúcspontja, így volt nagy ámulás és boldog visongás, amikor az óvoda bibliai szimbólumokkal- kakas, a galamb, hal, bárány – díszített bejárata elé begurul a komáromi  piros „kisvonat“. Annak ellenére, hogy az óvoda 63 gyerkőcéből és a bölcsőde 9 kicsinyéből, páran hiányoztak, hamar megtelt csillogó tekintetű utasokkal „Thomas a gőzmozdony “.

„A kisvonat finanszírozását a bölcsőde igazgatónője, Tóth Gönczöl Hilda támogatta. A Csillag bölcsőde ugyanis a komáromi református gyülekezethez tartozó, a városban lévő idősek otthonát is üzemeltető Timotheus n.o. alá tartozik. Ide egy és három év közötti gyermekek járnak. Különlegessége, hogy egy-egy napra is igénybe lehet venni a bölcsődei szolgáltatást. Iskolai szünetek alatt is nyitva tart és a dadusok tárt karokkal várják a kicsiket. Egyelőre ide még lehet jelentkezni, van szabad helyünk. A havi illeték 330,-euró plusz az étkezési díj, de amennyiben a kedves anyuka visszaáll a munkába, a gyermekgondozási segély (rodičovský príspevok) 370 eurós összege teljes mértékben fedezi a bölcsi költségeit, így az édesanya fizetése teljes egészében a családi költségvetésben marad. A bölcsődéből pedig egyenes út vezet az ovis osztályainkba. Biztos az átlépés. “– magyarázza kedvesen Both Zsuzsanna.

 

 

Míg kisvonat végig „pöfögött” a Holt-Vág környéken és a városban, hátrahagyott liliputi kis országukba megérkezett az ebéd, ami mellé ezúttal finom, igazi házi sütésű muffin is járt a Timotheus ház alkalmazottjaitól. Most az egyszer nem kellett elalvás előtt mesét olvasni, se egyet-se kettőt, mert amint letették a fejecskéiket, már aludtak is. Tele friss élményekkel.

Ébredés után folytatódott a móka s kacagás, s mivel a Timoteus alkalmazottjai igencsak kitettek magukért, a falatozás. Volt itt mi szem-szájnak ingere, piros alma és édes szőlő, linzer és pogácsa, kicsiknek és nagyoknak.

 

 

A délután ügyességi játékokkal (halászat, célbadobás, teke), Balogh Kinga által vezetett helyes testtartást támogató mozgásos játékkal és kézműves foglalkozással telt. Az anyukákat és apukákat ezen a napon só-lisztgyurma nyakláncokkal és mágnesekkel várták, most az egyszer türelmetlenül a kicsik, hogy elmesélhessék nekik, egy szuszra, az egész napot és a sok élményt.

(komaromonline.sk, JN)

 

Hozzászólások

hozzászólás