komaromonline.sk
RÉGIÓ
A nagy háborúban elesett katonalovakra emlékeztek
  •   

DÉL-KOMÁROM – A Magyar Lovas Kör és a Pajlócz András Lovas Baráti Társaság 1999-ben újította fel az 1920-as években állított katonalovak emlékművét városunkban. Azóta minden év októberében megemlékeznek a csatákban életüket vesztett négylábú bajtársakra. Komárom Város nevében dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester koszorúzott.

l4
Az október 15-ei megemlékezéskor elhangzott, hogy a lovakat mintegy 60 ezer évvel ezelőtt háziasította az ember, az idők során nemes lényekké váltak, akik befolyásolták a világtörténelem menetét, hiszen új távlatokat nyitottak az egyes társadalmak előtt. Nem volt olyan csata, amiben ne vették volna ki a részüket. Az első és a második világháború során is kitartóan küzdöttek a katonák oldalán, osztoztak sorsukban a csatatéren, az időjárási viszontagságok között és az éhezésben.

l2

Magyarország a második világháború harcai során 1944-re elveszítette lóállománya 40 százalékát. A lovak élelmezése komoly gondot jelentett minden hadseregnek, így a háború utolsó évében a még emberi fogyasztásra alkalmas lovakat le kellett ölni.

l1

Az utolsó magyar lovas alakulat 60 éve szűnt meg, azonban ma is vannak hagyományőrző csoportok, akik nem hagyják a feledés homályába veszni a katonalovak emlékét.

(RG, komarom.hu)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook