komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A kormányfő jelentős enyhítő intézkedéseket jelentett be

MEGOSZTÁS:

Sajtótájékoztatót tartott a hétfői szakértői konzíliummal való találkozót követően Igor Matovič kormányfő, melyen a koronavírus-járvány megelőzésére hozott korlátozások újabb enyhítéseit jelentette be.

A legtöbbeket érintő változás, hogy június 3-tól eltörlik a nyugdíjasoknak számára fenntartott délelőtti időzónát az üzletekben.

Újranyithatnak a masszázsszalonok, fürdők és wellness-szolgáltatások, a mesterséges- és természetes fürdőhelyek, fitnesztermek, tornatermek, az állatkertek és botanikus kertek zárt pavilonjai, valamint a játéktermek.

Az országos tisztifőorvos, Ján Mikas már két héttel ezelőtt előrevetítette, hogy valószínűleg az enyhítések következő fázisában engedélyezik a sportesemények megszervezését. A kormányfő ma ezt megerősítette. A stadionok lelátóin június 10-től 500 szurkoló, július 1-től év végéig 1000 fő lehet maximálisan.

Újabb pozitív változást könyvelhetnek el a vendéglátóipari egységek üzemeltetői is, akiknek most már nem kell legkésőbb 22 órakor bezárniuk, és egy asztalnál már nemcsak két személy vagy egy család foglalhat helyet. Az eddigi egy személyre korlátozott 15 négyzetmétert 10 négyzetméterre csökkentették az éttermekben és a boltokban is.

A taxikban a védőfólia már csak ajánlott és a kocsikban lehet használni klímát. További könnyítés a taxisok számára, hogy már nem kell minden fuvar után 15 percet várakozniuk.

A 62 évnél fiatalabbak számára ismét megengedett lesz a nappali ellátást biztosító szociális intézmények látogatása.

A közegészségügyi hivatal előírásainak betartása mellett megnyithatnak majd a nyári gyermektáborok is.

Szerdától a kórházakban és szociális intézményekben feloldják a jelenleg érvényes látogatási tilalmat, és szigorított feltételek mellett (ezeket még a közegészségügyi hivatal pontosítja) látogathatóak lesznek.

A mozikban és színházakban a művészeknek nem kell negatív tesztet felmutatniuk. A kulturális eseményeken, miséken és istentiszteleteken sakktáblaszerűen kell ültetni a nézőket.

A szájmaszk viselésének kötelessége a szabadban 2 méteres távolságra csökken, belterekben továbbra is kötelező.

Hétfőtől minden diák ingyen utazhat a vonatokon, függetlenül attól, hogy bejár-e az iskolába.

A tömegrendezvényeken június 10-től 500 -an, július 1-től év végéig 1000 fő vehet részt.

Az üzletek vasárnap továbbra is zárva tartanak.

A konzílium járványügyi szakértője, Zuzana Krištúfková ugyanakkor hangsúlyosan kérte a lakosságot, hogy továbbra is maximálisan tartsák be a higiéniai előírásokat, viseljenek maszkot, mert az ország különlegesen jó járványügyi eredményeit megtartani csak fegyelmezett és óvatos viselkedés mellett lehet.

(komaromonline.sk, forrás,foto TASR)

 

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás

Copyright © 2016-2020 NEC ARTE NEC MARTE P.T. | Newsphere by AF themes.