komaromonline.sk
KULTÚRA
A komáromi Slovenskí rebeli folklórcsoport ismét remekelt
  •   

Több mint 850 adag káposztaleves fogyott, jön a karácsonyi puncs.

Megalakulása ötödik évfordulóját ünnepelte múlt hétvégén a Slovenskí rebeli folklórcsoport, amelynek bizony „Sok van a rovásán“ (Na rováš!). Ezzel a címmel mutatták be ugyanis legújabb darabjukat.

A történet főszereplőjének, a falu bírójának nem sikerül férjhez adnia lányát, sikerül viszont elinnia a falu vagyonát. Az előadást jól átszövik a népi hagyományok, a babona, a ráolvasások, a varázslás, az átkok.  „Nem volt egyszerű megalkotni az előadás nyelvezetét, beleszőni az archaikus kifejezéseket, szófordulatokat, de meg akartuk mutatni a közönségnek, hogy a folklór nem csak népviseletből, énekből és táncból áll, hanem számtalan más, gyönyörű dologból. Úgy érzem, ez sikerült is” – mondta Jozef Černek rendező, a Matica slovenská komáromi székházának igazgatója. A teltházas előadást 500 néző láthatta a színházteremben, és a nagy hideg ellenére további 250 ember követte figyelemmel az épület előtti kivetítőn.

A 2012-es induláskor a csoport 12 tagból állt, ma ötvenen vannak. „A legújabb darab próbafolyamata fél évig tartott, igényes koreográfiát tanultak be a fiatalok” – értékelte az elődást Roberta Krmášková, a csoport vezetője. A népdalfeldolgozásokat Júlia Černeková, a zenekar prímása készítette.   Az előadásban megjelenő ruhák kézzel varrt eredeti viseletek.

Az előadást követően a nézőket finom káposztalevesre invitálták. Az ételosztásból a hagyományoknak megfelelően a maticások mellett a város polgármestere, Stubendek László, a katolikus egyház káplánja, Milan Cehlárik és a Šulek Gimnázium igazgatója, Ondrej Gajdáč is kivette részét. A gimnazisták alkotják ugyanis a folklórcsoport nagy részét.

Ezzel az akcióval azonban még nem zárult le az év a Slovenskí rebeli részére: Szenteste előtti napon ismét bemutaják nagysikerű, Szentivánéji álom című darabjukat, az előadást követően pedig karácsonyi puncsra invitálják a nézőket.

(komaromonline.sk, Janka Pipíšková)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook