komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A komáromi kórházban saját készítményű gyógyszerekkel pótolják a hiányt

  •   

Az Agel-csoporthoz tartozó komáromi kórház gyógyszertára azon kevés hazai közforgalmú egészségügyi intézmények egyike, amely bekapcsolódott a Kórházi Gyógyszertárak Európai Társulása – EAPH szervezésében január 13-ig zajló nemzetközi felmérésbe, melynek célja a farmaceutikai készítmények hiányának feltérképezése.

A gyógyszerhiány az EU tagállamainak több száz kórházi intézményében okoz komoly problémát. A hiányhelyzet érezhető a komáromi kórházban is, ahol a betegek magas színtű ellátásának folyamatos biztosítása végett a nélkülözhetetlen orvosságokat a gyógyszertárukhoz tartozó gyógyszerészeti laboratóriumban, azonos hatóanyagokból állítják elő.

„Egyes fontos gyógyszerfajták összeurópai hiánya több okra vezethető vissza. A legfőbb probléma a szükséges hatóanyagok globális hiánya, valamint az, hogy számtalan gyártó cég az Európai Unión kívül működik. Az ellátást nehezíti az is, hogy Szlovákiában aránylag alacsony áron forgalmazzák a gyógyszereket. Egyes esetekben a hazai ár két- vagy háromszorosáért kell külföldről megvásárolnunk a hatékony gyógyszereket annak érdekében, hogy ne akadozzon a betegek ilyen jellegű ellátása.” – részletezte a problémát Komjáthy Hajnalka, a komáromi kórházi patika vezető gyógyszerésze.

A továbbiakban kiemelte, hogy Szlovákiában huzamosabb ideje hiány mutatkozik egyes citosztatikumokból, fertőzés elleni készítményekből, vérkomponensű gyógyszerkészítményekből és más orvosságokból is.

„A rászoruló betegek azonban semmilyen esetben sem maradhatnak gyógyszer nélkül, ezért lehetőségeink szerint igyekszünk egyszerre több gyógyszert rendelni, nagyobb raktárkészletet kialakítani. A nehezen beszerezhető gyógyszerek esetében a másik lehetőségünk az, hogy betegek részére a saját laboratóriumunkban, együttműködve az orvosokkal, az eredeti készítményekkel azonos hatóanyagokat tartalmazó saját készítményeket állítsunk elő. Színvonalas laboratóriumunkban szükség esetén metronidazol vagy kálium-klorid tartalmú kapszulákat, lidokaint tartalmazó kenőcsöt, különféle paracetamol, metronidazol, mikonazol, papaverin hatóanyagú kúpokat, valamint szemcseppeket is tudunk készíteni. Személyre szabott gyógyszerkészítményeket szinte napi szinten készítünk. Igyekszünk újfajta, saját receptúránk alapján készült készítményekkel is segíteni a hozzánk forduló betegek gyógyulását.”- fűzte még hozzá Komjáthy Hajnalka.

„Bizonyos létfontosságú gyógyszerek hiányát az Agel-hálózat összes szlovákiai intézményében tapasztaljuk. Mivel számunkra a beteg érdeke a legfontosabb, minden esetben igyekszünk a lehető leggyorsabban beszerezni a szükséges gyógyszereket. A jelenleg is zajló európai szintű felmérés jelentős mértékben hozzájárulhat a kívánt állapot eléréséhez és a hiánypótláshoz. E tekintetben a kórházi gyógyszerészeink is kulcsfontosságú szerepet játszanak.” – közölte Michal Pišoja, az AGEL SK igazgatótanácsának elnöke és vezérigazgatója.

(komaromonline.sk, forrás Agel.sk)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

Copyright © 2016-2020 NEC ARTE NEC MARTE P.T. | Newsphere by AF themes.