komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A komáromi kórházban kiváló eredményeket érnek el a halláscsökkenés gyógyításában

A komáromi kórház otorinolaryngológia rendelőjét egyre több siket és hallássérült beteg keresi fel. Ám még mindig vannak, akik hajlamosak a halláscsökkenést lebecsülni és elbagatellizálni, miközben minél korábban fordul a beteg orvoshoz, annál nagyobb eséllyel lehet nála megállítani vagy visszafordítani a már kialakult halláscsökkenést. Arról, hogy mi okozhat hallássérülést, miképpen lehet azt orvosolni és milyen tünetekre kell odafigyelnünk, MUDr. Hudák Richard a kórház orr-fül-gégészeti rendelőjének szakorvosát kérdeztük.

„Nagyon sok beteg keresi fel a rendelőnket akut vagy hirtelen kialakult halláscsökkenéssel. A tünet mögött többnyire a külső fül elzáródása, – amit okozhat a hallójáratba került idegen tárgy vagy fülzsírdugó – áll, de ugyanúgy okozhatja krónikus nátha szövődményeként fellépő gyulladás is. A középfül megbetegedését a dobhártya ill. a dobüreg sérülése, gyulladása is kiválthatja. A középfülben zajló kóros folyamatokat a gyerekeknél gyakran az orrmandula túltengése okozza, mivel így gátolva van az orrgaratban a fülkürt szellőzése. De halláscsökkenést okozhat a dobhártya átszakadása – perforációja is, amit többnyire sportbalesek okoznak. “– kezdi a halláskárosodás kezelésében nagy szakmai tapasztalatokkal rendelkező szakorvos.

Majd részletezte, hogy a krónikus, tartós halláscsökkenés hátterében több ok is meghúzódhat. Eredményezheti veleszületett genetikai hajlam, daganatos vagy idegrendszeri megbetegedés, de akár ototoxikus gyógyszerek (egyes antibiotikumok is ide sorolhatók) szedése, melyek károsítják a hallóidegeket. „A mai kor embere gyakran nem is tudatosítja, hogy mennyi időt tölt el olyan városi környezetben, ahol a zajártalom szintje károsíthatja a belsőfület. A rizikófaktorok közé sorolható a túlzott telefonálás, a fülhallgatók használata és a hangos zenehallgatás is.”

Hudák doktor elmondta, hogy betegeik közt jóval több az akut halláscsökkenéssel vagy nagyothallással diagnosztizált, mint a siketséggel élő páciens. Míg az előbbiek gyógyszeres, esetleg műtéti kezeléssel viszonylag jól korrigálhatók és gyógyíthatók, ill. a betegek életminősége nagyothalló készülékkel javítható, addig a teljes siketség sajnos sokszor visszafordíthatatlan állapot. A teljes siketség ugyanis többnyire a terhesség vagy szülés közben fellépő magzati oxigénhiányos állapot vagy fejlődési rendellenesség következtében alakul ki. Ezzel szemben a szerzett siketség leggyakoribb oka az agyhártyagyulladás, vagy egyéb komoly megbetegedés.

 

 

Általánosan elfogadott nézet, hogy a halláskárosodás az évek múlásával együtt jár. Kivédhetetlen. Az elmúlt években azonban a szakemberek tudományos kísérletek során bebizonyították, hogy miképpen az általános egészségi állapotunkért is sokat tudunk tenni, ugyanúgy megfelelő életformával sokat tudunk tenni hallásunk megőrzése érdekében is. „Fontos a hallócsatornák higiéniájának betartása, a toxikus ételek és gyógyszerek kerülése, valamint a sportolás. Hallásunk védelme szempontjából lényeges, hogy rendszeresen vitaminokban és antioxidánsokban gazdag élelmiszerek kerüljenek a tányérunkra, kerüljük azokat a helyeket, ahol a közlekedési és szabadidős zajok szintje egészségkárosító mértékű. “– figyelmeztet a megelőzés fontosságára Hudák doktor.

Hudák Richard szakképzett otorinolaryngológus a komáromi kórház K1 pavilonjában lévő korszerűen felújított és a legmodernebb eszközökkel komplett ellátott rendelőjében várja a beutalóval rendelkező felnőtt és gyermekpácienseket. A betegek kivizsgálása igény szerint magyar vagy szlovák nyelven történik. Előzetes időpontot 7.00-tól 15.00 – ig a 035 7909 276-es telefonszámon lehet igényelni.

(komaromonline.sk, forrás-fotók: AGEL SK)

 

Hozzászólások

hozzászólás