komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A komáromi kórházban a vérkészítmények sugárkezelésével védik a betegeket

MEGOSZTÁS:

A koronavírus járvány negatív következményei közé sorolható a véradók számának jelentős csökkenése. Annak érdekében, hogy ne léphessen fel az AGEL csoport által működtetett komáromi kórház egyes felvőbeteg osztályain vérhiány, szükség esetén vérátömlesztés előtt besugárzással teszik biztonságossá a vérkészítményeket.

A transzfúziós állomásokon a vért nem tesztelik koronavírusra, viszont minden adományozott vért karanténba helyeznek tizennégy napra, és csak akkor használják fel, ha az adott időintervallumban nem derül ki a donorról, hogy vírusos megbetegedésben szenved. Amennyiben igen, az addig tárolt vért megsemmisítik.

„A koronavírus járvány megjelenése indokolttá tette, hogy a donorok által adományozott vért a mielőbbi felhasználhatóság érdekében sugárkezeléssel tegyük biztonságosabbá. A módszer nem új, már közel tíz éve alkalmazzák az egészségügyben koraszülöttek, onkológiai és immunhiányos-betegséggel küszködő páciensek kezelése esetén. Kórházunk az országban egyedinek számító Halcyon típusú lineáris gyorsítóval van felszerelve, így technikailag könnyen megtudtuk oldani ennek a prevenciós megoldásnak a bevezetését. A módszer egyetlen hátránya, hogy a sugárzás hatására törékenyebbekké válhatnak a vérlemezkék, ezért az így kezelt vérkészítményeket ajánlatos mielőbb felhasználni. Konkrétan a negyvennyolc napos tárolási idő huszonnégyre csökken le. Mi, itt, a komáromi kórházban azonban mindig felhasználás előtt, egy-egy adott beteg számára készítjük csak elő a feltételezhetően szükséges vérmennyiséget.” – részletezte Pavel Demeter, a kórház onkológiai osztályának főorvosa.

 

A vérplazma sugárzása (fotó/AGEL SK)

Az új eljárás bevezetése azonban nem nyújt teljeskörű megoldást a vérpótlásra. Ennek elkerülése érdekében a transzfúziós állomás nyitvatartását bővítették. „Az országos rendeletek szigorúan betartása mellett minden nap nyitva tartunk reggel 7 órától 10 óráig. Annak ellenére, hogy a komáromi kórház minden vérkészítményből rendelkezik tartalékkal, mindenkit megkérünk, hogy amennyiben tud, jöjjön, adjon vért, mert a helyzet bármikor változhat.” – nyilatkozta portálunknak a komáromi kórház Hematológiai és Transzfúziós Osztályának főorvosa Radi Bauer Enikő.

A komáromi kórház hematológiai-transzfúziós osztályán várják a 035/79 09 310-es számon előzetesen bejelentkező véradókat. Minden csepp vér életet menthet.

(komaromonline.sk, forrás AGEL SK)

 

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás

Copyright © 2016-2020 NEC ARTE NEC MARTE P.T. | Newsphere by AF themes.