komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A komáromi kórház orvosi fizikusa lett a világ legjobbja sugárkezelési terv elkészítésében

Az AGEL csoporthoz tartozó komáromi kórház onkoradiológiai osztályának fizikusa, Dalibor Lojko a 325 szakember részvételével megrendezett American Association of Medical Dosimetrists Plan Study nemzetközi versenyen maximális pontszámot elérve lett a világ egyik legjobb szakembere a radiológiai kezelési protokoll elkészítésének területén.

„A megmérettetésen egy rendkívül ritka, a koponyacsontot és a gerincet érintő daganatfajtával, chordomával diagnosztizált fiktív páciens sugárkezelési tervét kellett elkészíteni CT eredmények alapján. A feladatot nehezítette, hogy a daganat a gerincvelő és az agytörzs közelében helyezkedett el, így rendkívül megfontoltan, körültekintően kellett lokalizálni a tumorszöveteket és kiszámítani a sugárdózis elosztást. – ismerteti a feladatot Dalibor Lojko orvosi fizikus, aki immár tizenkét éve segíti a betegek gyógyulását, majd szerényen elárulta, hogy az elmúlt öt évben több hasonló szakmai versenyen is megméretette már a tudását. Különös felkészülést a részéről ezek a versenyek nem igényelnek, elég, ha figyelmesen áttanulmányozza az adott diagnózist és időt, energiát nem spórolva türelmesen kidolgozza, ahogy a mindennapi munkája során is, az adott CT leletek tükrében a legmegfelelőbb sugárkezelési protokollt.

 

Dalibor Lojko, orvosi fizikus

A komáromi kórházban a Szlovákiában és Csehországban is egyedinek számító Halcyon típusú lineáris gyorsítóval, valamint a hozzá tartozó CT-szimulátorral milliméteres pontossággal tudják elvégezni besugárzást, ami egyrészt nagyban csökkenti a sugárkezelés okozta mellékhatások kialakulását, másrészt növeli a betegek esélyét a teljes gyógyulásra. A Halcyon lineáris gyorsítót szinte az összes daganat típus kezelésénél eredményesen tudják alkalmazni.

 

 

„A versenyen az összes nagy nevű, nemzetközi élvonalba tartozó onkoradiológiai központ munkatársa részt vett. Ezeknek a klinikáknak a technológiai felszereltsége messze meghaladja a miénket, ezért is nagy öröm számunkra, hogy munkatársunknak köszönhetően bebizonyosodott, hogy a komáromi kórházban magas színvonalú sugárkezelést tudunk biztosítani a betegeink számára.” – értékelte az eredményeiket a klinikai és onkoradiológiai osztály vezető főorvosa, Pavel Demeter.

(komaromonline.sk, AGEL SK)

Hozzászólások

hozzászólás